Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση του Α. Τσίπρα στις Βρυξέλλες – Ντάισελμπλουμ: Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση του Α. Τσίπρα στις Βρυξέλλες – Ντάισελμπλουμ: Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία

Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Βίζερ, λίγες μόνο ώρες πριν από το νέο, κρίσιμο Eurogroup για την χώρα μας το οποίο, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, αναμένεται να διαρκέσει ακόμη όλη τη νύχτα, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να υπάρξουν απόψε αποφάσεις για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκλήθηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των «θεσμών», δηλαδή πέραν του ίδιου του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους δανειστές θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, μετά και από τη νέα πρόταση που παρουσίασαν στην ελληνική κυβέρνηση οι πιστωτές και την οποία πηγές του Μαξίμου χαρακτήρισαν «απολύτως απορριπτέα», καθώς και τη σκληρή δήλωση που έκανε για τους Θεσμούς ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις αξιωματούχοι της ΕΕ σημειώνουν ότι φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να υπάρξει κάποια συμφωνία για τη χώρα μας απόψε.

Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία, χρειαζόμαστε πολλή δουλειά

Προσερχόμενος στην κρίσιμη συνάντηση, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε ότι «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία», ενώ και ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε επίσης ότι «χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά».

Οι παραπάνω δηλώσεις Ντάισελμπλουμ-Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσαν τις αναφορές που έκανε νωρίτερα σε δημοσιογράφους αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αφού δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις την Τρίτη.

Πάντως, λίγο πριν αποχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε τη νέα, μεγάλη εμπλοκή που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Ειδικότερα, μόλις λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε συγκεκριμένους θεσμούς πως είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συμφέροντα, πυροδοτώντας σενάρια για το ενδεχόμενο ασυμφωνίας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας έφτασε στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ενώ εκεί βρίσκονται, ήδη, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης, αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Νέα πρόταση από δανειστές

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης, οι δανειστές κατέθεσαν νέα πρόταση προς την Ελλάδα η οποία περιλαμβάνει δύο συντελεστές ΦΠΑ, με τον υψηλότερο στο 23%, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες το ΔΝΤ έστειλε επιστολή προς την Αθήνα με την οποία περιέγραφε τα βήματα τα οποία προτείνει να γίνουν. Συγκεκριμένα στην επιστολή του ΔΝΤ επαναλαμβανόταν η πάγια άποψη του Ταμείου για μεταφορά πολλών βασικών προϊόντων στον υψηλό συντελεστή του 23%.

«Μας έδωσαν ένα κείμενο ελάχιστα διαφορετικό από την πεντασέλιδη πρότασή τους», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, συγκρίνοντας την τελευταία πρόταση των δανειστών με το κείμενο που είχε παραδώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα στις 3 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.Σχόλια