Σε εξέλιξη συνάντηση Μέρκελ & Ολάντ για την Ελλάδα, ενώ η ΕΚΤ αποφασίζει για τη ρευστότητα των τραπεζών

Σε εξέλιξη συνάντηση Μέρκελ & Ολάντ για την Ελλάδα, ενώ η ΕΚΤ αποφασίζει για τη ρευστότητα των τραπεζών

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο κρίσιμες συναντήσεις για το ελληνικό ζήτημα, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, συναντώνται αυτή την ώρα στο Παρίσι για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους απέναντι στην Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα συνεδριάζει και η ΕΚΤ για τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, αύριο θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, αλλά και συνεδρίαση του Eurogroup, όπου όλα τα θέματα θα βρεθούν στο τραπέζι, και όπου αναμένεται από την ελληνική πλευρά νέα πρόταση με προσδοκία τη συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ, σε ανακοίνωση του Ελιζέ επισημαίνεται ότι η συνάντηση του κ. Ολάντ με την κ. Μέρκελ «είναι μέρος της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα πηγές της Ευρωζώνης εξηγούν ότι οι Βρυξέλλες θέλουν συμφωνία σε δύο στάδια:

1. Μια μεταβατική συμφωνία διάρκειας 2-3 μηνών με σκοπό να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.

2. Μια μεγάλη συμφωνία που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2017, με αντάλλαγμα την υπογραφή ενός νέου μνημονίου, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά να αντλήσει δάνεια άνω των 29 δισ. ευρώ.

Τέλος, αναφορικά με τις κινήσεις της ΕΚΤ, θεωρείται πιο πιθανό το να μη διακοπεί ο ELA, ούτε όμως και θα ανανεωθεί η παρεχόμενη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.Σχόλια