Σε εξέλιξη το Eurogroup – Συνάντηση με Μέρκελ & Ολάντ θα έχει ο Τσίπρας πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Σε εξέλιξη το Eurogroup – Συνάντηση με Μέρκελ & Ολάντ θα έχει ο Τσίπρας πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 14:30 ώρα Ελλάδος η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε προπαρασκευαστική συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις που έγιναν πριν την έναρξη της συνεδρίασης, τόσο ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ, ζήτησαν αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική πλευρά.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup ενώ υπογράμμισε πως «ό,τι συμφωνήσουμε με την Ελλάδα πρέπει να είναι αξιόπιστο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το μέλλον της ευρωζώνης».

«Το Grexit θα πρέπει να αποφευχθεί απολύτως. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ιστορική ευθύνη. Το Grexit θα ήταν μία τρομακτική αποτυχία», είπε από την πλευρά του ο Γάλλος Επίτροπος, αρμόδιος για τα οικονομικά, Πιερ Μοσκοβισί, και τόνισε ότι ο νέος Έλληνας ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να παρουσιάσει «ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προτάσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός Grexit άφησε ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση τόνισε ότι «δεν είναι πρόθεσή μας να υπάρξει Grexit. Αλλά, αν δεν υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και μεταρρυθμίσεις, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις κρίσιμες συναντήσεις της ημέρας, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, πριν τη Σύνοδο Κορυφής.Σχόλια