16:48 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών και αεροναυτικής υποστήριξης καταφεύγει η Frontex

Σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών και αεροναυτικής υποστήριξης καταφεύγει η Frontex

Toυ Παύλου Κιρκασίδη 

Για «συμφωνία-πλαίσιο» την οποία ετοιμάζεται να κλείσει η FRONTEX με ιδιωτικές εταιρείες παροχής διαφόρων τύπων στρατιωτικών υπηρεσιών αλλά και αεροναυτικής υποστήριξης, έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού Παρακολούθησης των συνόρων, Gil Arias Fernández, επικαλούμενος τις μεγάλες ελλείψεις που καθιστούν το έργο της φύλαξης δυσχερές, εξ αιτίας της μικρής προθυμίας των 28 χωρών της ευρωζώνης να παρέχουν την απαιτούμενη υλικοτεχνική στήριξη για οικονομικούς λόγους.

Μιλώντας στην ισπανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα “Cadena SER”,  o Fernández, παραδέχθηκε πως ήδη εδώ και μήνες έχει προσωπικές επαφές με «αρκετές εταιρείες, ειδικά αεροναυτικής» οι οποίες, παρέχοντας, από πλοία και ελικόπτερα μέχρι και έμψυχο υλικό, θα κληθούν να γεμίσουν τις «ελλείψεις» της Frontex που, όπως συγκεκριμένα είπε, έχουν ως αποτέλεσμα τις «αστοχίες» της στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης μέσω της Μεσογείου και ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της και τα Βαλκάνια.

Tαυτόχρονα άσκησε δριμεία κριτική στις χώρες της ΕΕ για την απροθυμία τους να συμβάλουν επαρκώς στην προσπάθεια, μη θέλοντας, όπως επισήμανε να επιβαρύνουν τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς και τους φορολογούμενους πολίτες.

«Υπάρχει σαφής ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτή την περιοχή”, είπε συγκεκριμένα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και σε Ελλάδα και Ουγγαρία:

«Από τις 19 Ιουνίου h Frontex έχει ξεκινήσει δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις «Ποσειδών» προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματα Ελλάδας και Ουγγαρίας [Σ.Σ. για την ανακοπή του κύματος παράνομων μεταναστών] ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει παρά μόνο ένα πολύ μικρό αριθμό προσωπικού από αυτόν που θα ήταν απαραίτητος ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος στα δυο αυτά μέτωπα» ανέφερε ο Gil Arias Fernández το απόγευμα της Δευτέρας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως η Frontex δεν διαθέτει δικό του σώμα αλλά τόσο τα αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία όσο και οι συνοριοφύλακες που υπηρετούν σε αυτόν τον οργανισμό προέρχονται από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεχίζοντας ο Gil Arias Fernández διευκρίνισε πως οι ιδιωτικές εταιρίες με τις οποίες γίνονται οι επαφές «είναι ακόμη υπό ανάπτυξη» κάτι που προφανώς σημαίνει πως συγκροτούνται από πολυεθνικά κεφάλαια μόνο και μόνο για τον συγκεκριμένο σκοπό, ενώ παράλληλα διευκρίνισε πως θα πρόκειται για σχέση «μίσθωσης» και μάλιστα «ορισμένου χρόνου». 

Η μεγαλύτερη έλλειψη που φέρεται να έχει αυτή τη στιγμή η Frontex είναι τα λεγόμενα «αεροσκάφη περιπολίας» τα οποία θα επιτηρούν τη Μεσόγειο και ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους ο αριθμός των ανθρώπων που επιχειρούν να φτάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος, αυξάνεται κατά πολύ, σύμφωνα με τα στοιχεία των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Κατά τα στοιχεία της ίδιας της Frontex, μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2015, 80.000 μετανάστες κατάφεραν να διασχίσουν τα σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Frontex. ενώ την ίδια στιγμή, στα Δυτικά Βαλκάνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν 68.000.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας