Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού το Πεκίνο, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού το Πεκίνο, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, κηρύχθηκε σήμερα το Πεκίνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ υιοθέτησε και έκτακτα μέτρα, καθώς η αποπνικτική ατμόσφαιρα απειλεί την πρωτεύουσα της Κίνας, της χώρας με τις μεγαλύτερες στον κόσμο εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο συναγερμός αυτός θα επιφέρει από αύριο το πρωί και μέχρι την Πέμπτη ορισμένους περιορισμούς για τους περίπου 21 εκατ. κατοίκους του Πεκίνου, ανακοίνωσε το γραφείο περιβαλλοντικής προστασίας του Δήμου.

Συγκεκριμένα, θα επιβληθεί εναλλάξ κυκλοφορία των οχημάτων – ανάλογα με το τελευταίο, μονό ή ζυγό ψηφίο της πινακίδας κυκλοφορίας τους – σε όλα τα ιδιωτικά και επίσημα αυτοκίνητα, με εξαίρεση τα ηλεκτρικά, ενώ σε μια επιπλέον προσπάθεια, οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης την προσωρινή απόσυρση από την κυκλοφορία του 30% των υπηρεσιακών οχημάτων τους.

Σε αντιστάθμισμα, 200 επιπλέον λεωφορεία, «κατά προτεραιότητα ηλεκτρικά ή υβριδικά», θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της πόλης, σύμφωνα με την εταιρεία μεταφορών του Πεκίνου, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Beijing Daily.

Τα εργοτάξια που λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους θα διακόψουν τις εργασίες τους και θα απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών που μεταφέρουν μπάζα και σκουπίδια, ενώ θα σταματήσει και η λειτουργία των πιο ρυπογόνων εργοστασίων.

Τα σχολεία καλούνται εξάλλου να αναστείλουν τα μαθήματα, ένα μέτρο που «συνιστάται», αλλά δεν είναι υποχρεωτικό. Χθες το Πεκίνο είχε καλέσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να σταματήσουν για τρεις ημέρες όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Αυτά τα περιοριστικά μέτρα έγιναν στο σύνολό τους θετικά δεκτά από τους κινέζους χρήστες του Ίντερνετ.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο είχε γνωρίσει πριν από μια εβδομάδα επίπεδα ρύπανσης ρεκόρ για τρεις διαδοχικές ημέρες, παρά το κλείσιμο χιλιάδων εργοστασίων.

Η μητρόπολη είχε πνιγεί σε μια πυκνή ομίχλη με έντονη μυρωδιά κάρβουνου, που περιόριζε πάρα πολύ την ορατότητα.

Σχόλια