Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι Βρυξέλλες – Πέντε ακόμα συλλήψεις σήμερα

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι Βρυξέλλες – Πέντε ακόμα συλλήψεις σήμερα

Πέντε συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί στο Βέλγιο, στη διάρκεια νέων εφόδων στην περιοχή των Βρυξελλών και της Λιέγης, με τη βελγική πρωτεύουσα να βρίσκεται για τρίτη μέρα σε κατάσταση συναγερμού, υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Μετά και τις νέες εφόδους, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 21 συλλήψεις από την Κυριακή, ενώ σημειώνεται ότι οι εισαγγελικές Αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής αποσαφηνίσει αν ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ο νούμερο ένα καταζητούμενος, ο 26χρονος Αμπντεσλάμ Σαλάχ, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν μέλος του τζιχαντιστικού πυρήνα που αιματοκύλισε το Παρίσι στις 13 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ακόμη ότι η βελγική κυβέρνηση, το βράδυ της Κυριακής, επαναβεβαίωσε πως διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία ότι ισλαμιστές σχεδιάζουν να χτυπήσουν τις Βρυξέλλες με την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Παρίσι, δηλαδή με συντονισμένα, ταυτόχρονα χτυπήματα σε πολλούς στόχους, στα οποία θα συμμετέχουν πολλοί δράστες.

Μάλιστα σήμερα, παραμένουν κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια, πολλά καταστήματα, καθώς και το Μετρό στις Βρυξέλλες, με τις Αρχές να συνεχίζουν τις σχετικές έρευνες.

Την ίδια ώρα, λόγω του συναγερμού, δεκάδες αθλητικοί αγώνες, συναυλίες, παραστάσεις και άλλα πολιτισμικά δρώμενα αναβλήθηκαν, ενώ η έδρα του NATO στην πόλη ζήτησε από τους μη απαραίτητους υπαλλήλους της να μείνουν στα σπίτια τους.

Παράλληλα, πολλές εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναβλήθηκαν, ωστόσο το Eurogroup, όπου θα συζητηθεί η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος στήριξης, πραγματοποιείται κανονικά.

Σημειώνεται τέλος πως σύμφωνα με δηλώσεις, Βέλγων και Αμερικανών αξιωματούχων στη «Wall Street Journal», οι πολυήμερες έρευνες έχουν πετύχει πρόοδο, χωρίς όμως να είναι ακόμα σαφές αν οι Αρχές βρίσκονται κοντά στον φερόμενο πυρήνα που πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Βέλγιο και – μαζί με τους μακελάρηδες του Παρισιού – πιστεύεται πως αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου τρομοκρατικού δικτύου στην Ευρώπη.Σχόλια