Σε νέα αύξηση του ELA εν μέσω μεγάλων εκροών καταθέσεων προχώρησε η ΕΚΤ

Σε νέα αύξηση του ELA εν μέσω μεγάλων εκροών καταθέσεων προχώρησε η ΕΚΤ

Στην αύξηση του ανώτατου ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες, προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συνεδρίασε εκτάκτως για αυτό το λόγο νωρίτερα σήμερα.

Η αύξηση του ELA, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κυμαίνεται στα 3,3 δισ. ευρώ και κρίνεται ικανοποιητική, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών για σήμερα, το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι άλλες πηγές αναφέρουν ότι η αύξηση του ELA είναι στα 2 δισ. ευρώ, ενώ τα διεθνή πρακτορεία δε δίνουν συγκεκριμένο ποσό.

Η αύξηση του ορίου, αποφασίστηκε κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου που κρίθηκε απαραίτητη μετά το άκαρπο Eurogroup της Πέμπτης, και εν μέσω μεγάλων εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει και τη Δευτέρα, προκειμένου να εξετάσει εκ νέου την κατάσταση ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη αύξηση της έκτακτης στήριξης των ελληνικών τραπεζών εγκρίθηκε πριν από μόλις δυο ημέρες, την Τετάρτη, κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.Σχόλια