Σε παγόβουνο 100.000 ετών προσέκρουσε ο Τιτανικός

Σε παγόβουνο 100.000 ετών προσέκρουσε ο Τιτανικός

Ένα παγόβουνο 100.000 ετών βύθισε τον Τιτανικό, παρασύροντας στο θάνατο περίπου 1.500 επιβάτες του, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται Βρετανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το παγόβουνο πάνω στο οποίο προσέκρουσε ο Τιτανικός, με αποτέλεσμα να βυθιστεί, προήλθε από ένα μικρό σύμπλεγμα παγετώνων στη νοτιοδυτική Γροιλανδία που περιέχει χιόνι ηλικίας έως και 100.000 ετών.

Για να καταλήξει στα παραπάνω συμπεράσματα, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή, Γκραντ Μπιγκ, συνδύασε παρατηρήσεις από το 1912, το έτος της βύθισης του Τιτανικού κατά το παρθενικό του ταξίδι, με σύγχρονα δεδομένα σχετικά με ωκεάνια ρεύματα και ανέμους.

Σύμφωνα με τον Μπιγκ, η ομάδα ανέπτυξε ένα υπολογιστικό μοντέλο για τον υπολογισμό των διαδρομών των παγόβουνων σε οποιοδήποτε δεδομένο έτος.

«Παίρνουμε ό,τι γνωρίζουμε για τα ωκεάνια ρεύματα, και στη συνέχεια προσθέτουμε τις μετεωρολογικές μετρήσεις για το έτος αυτό για τον υπολογισμό των επικρατούντων ανέμων», αναφέρει ο Μπιγκ και αποκαλύπτει ότι η εφαρμογή αυτών των μεθόδων για το 1912 δείχνει ότι το ζητούμενο παγόβουνο προήλθε από το Κάσιμιουτ στη νοτιοδυτική ακτή της Γροιλανδίας.

map

Το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό στις 14 Απριλίου του 1912 και σκότωσε τουλάχιστον 1.517 άτομα, εκτιμάται ότι είχε μήκος 120 μέτρα και ύψος 30 μέτρα, με βάρος περίπου 1,5 τόνο.

Το αρχικό παγόβουνο, όμως, έλιωνε μέσα στον ωκεανό για μήνες ή και χρόνια πριν από τη σύγκρουση. Ο καθηγητής Μπιγκ εκτιμά μάλιστα ότι το αρχικό μέγεθος ήταν σημαντικά μεγαλύτερο, με μήκος πάνω από 500 μέτρα και βάρος 75 τόνους.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, το παγόβουνο αποσπάστηκε από έναν παγετώνα το 1908, όταν ένας χειμώνας υψηλότερης θερμοκρασίας ενίσχυσε το λιώσιμο των πάγων.

Άλλες θεωρίες αναφέρουν υψηλές παλίρροιες, ηλιακές κηλίδες ή άλλα φαινόμενα που συνέβησαν εκείνη τη χρονιά ως πιθανούς παράγοντες εκτόπισης του παγόβουνου.Σχόλια