Σε ραγδαία εξέλιξη το άσθμα, πάσχουν 800.000 έλληνες

Σε ραγδαία εξέλιξη το άσθμα, πάσχουν 800.000 έλληνες

Γράφει η Άννα Σταυράκη

Πάνω από 70 δις ευρώ ξοδεύονται κάθε χρόνο για φάρμακα νοσηλεία και αντιμετώπιση όσων πάσχουν από άσθμα , ΧΑΠ, και καρκίνο των πνευμόνων. Χάνονται 20 εκατομμύρια εργατώρες αλλά κυρίως αυξάνονται ραγδαία οι ασθενείς. Στην Ελλάδα πάσχουν 800.000 άτομα και από τα παιδιά και τους εφήβους υποφέρει το 5,9%. Η νόσος μπορεί να είναι κληρονομική και την εμφανίζουν συχνά παιδιά με προωρότητα. Σε όλο τον κόσμο πάσχουν 50 εκατομμύρια άτομα από βρογχικό άσθμα.

Το www.myasthma.gr κλείνει τα 4 χρόνια λειτουργίας του και ανανεώνεται προς όφελος της ενημέρωσης των ασθενών, ενώ αποκτά και blog!

Το άσθμα είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες παθήσεις και υπολογίζεται ότι 300 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από άσθμα σε όλο τον κόσμο. Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, που είναι οι αγωγοί – «σωλήνες» μέσω των οποίων ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες για τη λειτουργία της αναπνοής.
Όταν ένα άτομο επηρεάζεται από το άσθμα, η φλεγμονή προκαλεί στένωση των αεραγωγών και κατά συνέπεια η ροή του αέρα είναι περιορισμένη και η αναπνοή γίνεται δύσκολη. Επιπλέον, σε άτομα που πάσχουν από άσθμα, η στένωση των αεραγωγών επιδεινώνεται από υπερπαραγωγή της βλέννας και από βρογχόσπασμο, λόγω της σύσπασης των μυών γύρω από τους βρόγχους.
Όλα αυτά τα στοιχεία είναι η αιτία όλων των συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι ασθενείς: επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, βήχας, ιδιαίτερα τη νύχτα ή νωρίς το πρωί. Μεταξύ των εκλυτικών παραγόντων που επιβαρύνουν τα συμπτώματα του άσθματος είναι, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, τα άνθη ορισμένων δέντρων και φυτών, η άσκηση, ο κρύος αέρας, ορισμένα φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη), η οικιακή σκόνη (ακάρεα), αλλεργιογόνα κατοικίδιων ζώων, καθώς και ενδογενείς παράγοντες όπως το άγχος.

Τρίτη 5 Μαΐου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος και η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.), αναλαμβάνει δράση για να ενημερώσει ασθενείς και ευρύ κοινό για τη νόσο, να τους ‘εκπαιδεύσει’ ώστε ν’ αναγνωρίζουν συμπτώματα όπως ο βήχας, ο συριγμός, το βάρος στο στήθος, η δύσπνοια, και να τους κατευθύνει να επισκεφθούν άμεσα τον ειδικό Πνευμονολόγο για την έγκαιρη διάγνωση και την παροχή κατάλληλης εξατομικευμένης θεραπείας.

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 800.000 ασθενείς. Γι’ αυτό η Ομάδα Άσθματος εντείνει συνεχώς τις προσπάθειές της, με στόχο την ευρύτερη διασπορά της ενημέρωσης, που θα φτάσει σε όλους τους ασθενείς ή εν δυνάμει ασθενείς, ώστε να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, με απουσία πρωινών και νυκτερινών συμπτωμάτων, και διατηρώντας μια φυσιολογική καθημερινή δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, για δεύτερη συνεχή χρονιά με την υποστήριξη των ραδιοφωνικών σταθμών πανελλήνιας και τοπικής εμβέλειας και την έγκριση του ΕΣΡ, μεταδόθηκε ραδιοφωνικό κοινωνικό μήνυμα, (www.youtube.com/watch?v=uwhlB7Irt-4&feature=youtu.be), υπενθυμίζοντας ότι το άσθμα μπορεί να διαγνωστεί εύκολα, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, με την κατάλληλη θεραπεία!

Οι δράσεις της ενημερωτικής εκστρατείας της Ομάδας Άσθματος παρουσιάστηκαν αναλυτικά στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, στην οποία παρουσιάστηκε και το ανανεωμένο επιστημονικό site www.myasthma.gr, το μοναδικό στην Ελλάδα για ασθενείς με άσθμα, που διαθέτει τα πιο έγκυρα και πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, καθώς το έχουν δημιουργήσει και το επιμελούνται Μέλη – Πνευμονολόγοι της Ομάδας Άσθματος της ΕΠΕ. Το www.myasthma.gr μετά από 4 χρόνια λειτουργίας εκτός από την ανανέωση της εικόνας του και το μοντέρνο design, αναβαθμίστηκε ποιοτικά ώστε να είναι φιλικό προς τον χρήστη και να φορτώνει πιο γρήγορα τα δεδομένα αλλά και να είναι προσβάσιμο ακόμα και από smart συσκευές. Παράλληλα, στο site ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί το νέο blog, το οποίο τροφοδοτείται συνεχώς με ειδήσεις σχετικές με το άσθμα, τις θεραπείες, τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και πολλά άλλα. Η Ομάδα Άσθματος διαθέτει επίσης σελίδα στο Facebook και στο Twitter, λογαριασμοί που είναι προσβάσιμοι και από το www.myasthma.gr.

Εισηγητές στην Συνέντευξη Τύπου ήταν οι κ.κ. Μιχάλης Τουμπής, Πρόεδρος της Ε.Π.Ε., Πνευμονολόγος, Συντονιστής Δ/ντης 6ης Κλινικής ΝΝΘΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Γ.Γ. της Ε.Π.Ε., Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και οι Συντονιστές της Ομάδας Άσθματος, Στυλιανός Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και Πέτρος Μπακάκος, Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ.

Ο κ. Τουμπής αναφέρθηκε στις δράσεις της Ε.Π.Ε τονίζοντας ότι, «η ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας για το άσθμα, την ΧΑΠ ή και άλλων αναπνευστικών νοσημάτων, αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, γι’ αυτό στηρίζει κάθε χρόνο ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την επίσκεψη των ασθενών στον ειδικό πνευμονολόγο που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.»

Ο κ. Βασιλακόπουλος πρόσθεσε ότι «στόχος της Ε.Π.Ε. είναι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης αλλά και επιστημονικές μελέτες να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε τόσο οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης και θεραπείας όσο και οι φορείς Υγείας να αντιληφθούν ότι η λήψη πρωτοβουλιών θα συμβάλει στην ανακούφιση των ασθενών αλλά και του συστήματος υγείας.»

Ο κ. Λουκίδης αναφερόμενος στη νόσο τόνισε ότι «Στόχος της σύγχρονης θεραπείας του άσθματος είναι η επίτευξη και διατήρηση του ελέγχου καθώς και η μείωση μελλοντικού κινδύνου, όπως η αποφυγή των κρίσεων της νόσου και η ελάττωση των ανεπιθύμητων ενεργειών από την φαρμακευτική αγωγή. Το σοβαρό Άσθμα απαιτεί τις υψηλότερες δόσεις των προτεινόμενων θεραπειών για να παραμείνει η νόσος υπό έλεγχο, ενώ παρά την κατάλληλη θεραπεία, ο έλεγχος μπορεί να μην επιτευχθεί. Οι ασθενείς με σοβαρό Άσθμα, που υπολογίζονται σε 10.000 με 15.000 στην Ελλάδα, έχουν περισσότερες νοσηλείες και επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έγινε προσπάθεια εισαγωγής θεραπευτικών παρεμβάσεων για τον έλεγχo του σοβαρού αλλεργικού άσθματος, όπως αυτή της ομαλιζουμάμπης, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Επίσης, μια νέα προσθήκη στην θεραπεία του άσθματος αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο, που φαίνεται ότι οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου και μείωση των εξάρσεων. Σημαντική εξέλιξη είναι επίσης ότι βρίσκονται υπό έρευνα νέες θεραπείες που στοχεύουν σ’ αυτούς τους ασθενείς, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και πρόκειται κυρίως για μονοκλωνικά αντισώματα.»

Ο κ. Μπακάκος από την πλευρά του σημείωσε αναφορικά με τις νέες θεραπείες ότι «σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας και προς όφελος των ασθενών μας, μία απλουστευμένη, θεραπευτική επιλογή, τον συνδυασμό φουροϊκής φλουτικαζόνης και βιλαντερόλης, που θα χορηγείται μια φορά ημερησίως, με κύριο σκοπό την αποτελεσματικότητα και τη σταθερή συμμόρφωση του ασθενή στην λήψη της θεραπείας, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία της θεραπείας.» Τέλος σημείωσε ότι «Σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος το 2011, το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από άσθμα, ενώ υπολογίζεται ότι το άσθμα μαζί με την ΧΑΠ, επίσης νόσημα των αεραγωγών με παρόμοια συμπτώματα, έχουν ένα ετήσιο κόστος σχετικό με την φαρμακευτική δαπάνη περί τα €150 εκ.»

 

Πηγή : isotimos.comΣχόλια