Σε «συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας» αναφέρεται η Κομισιόν

Σε «συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας» αναφέρεται η Κομισιόν

Σε «συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας» αναφέρεται η Κομισιόν, σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφορικά με τη συμφωνία που επετεύχθη στο χθεσινό Eurogroup.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το «συμπληρωματικό μνημόνιο» πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΣ, και με αυτό «θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος».

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία τονίζοντας ότι «αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα».

«Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα, καθώς ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση της πρώτης δόσης, η Επιτροπή τονίζει ότι θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τα προαπαιτούμενα μέτρα αφορούν το ασφαλιστικό, συγκεκριμένα την επίσπευση κατάργησης του ΕΚΑΣ, τη διεύρυνση πώλησης «κόκκινων» δανείων, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις, με αιχμή την επίσπευση παραχώρησης του Ελληνικού.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η διοίκηση του Ταμείου θα συστήσει στο εκτελεστικό συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία, πριν το τέλος του έτους.

«Η συμφωνία θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.Σχόλια