Σε στενό κλοιό για συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής

Σε στενό κλοιό για συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής

Πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν στον Έλληνα πρωθυπουργό, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αναφορικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, και τη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στην αντιμετώπισή του.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως τις προηγούμενες ημέρες, Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις τους προέτρεπαν την Ελλάδα να συνεργαστεί με την Τουρκία σε επίπεδο περιπολιών στο Αιγαίο, με στόχο να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων.

Την ίδια ώρα, η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο σημείωσε σχετικά ότι «δεν είναι αποδεκτό η οδός μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ελληνικών νησιών, άρα μεταξύ δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, αυτή τη στιγμή να ελέγχεται από τους διακινητές».

Απάντηση στις γερμανικές, κυρίως, πιέσεις έδωσαν νωρίτερα τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών».

Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, διευκρίνισε ότι «δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνoτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού» διότι «αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες».

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε απαντήσει εχθές και στον εκπρόσωπο της καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερτ, ο οποίος έθεσε το θέμα των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για «καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων».

Κύκλοι του ΥΠΕΞ σημειώνουν σχετικά με τη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας, υπό την «ομπρέλα» της Frontex, ότι είναι μια συνεργασία την οποία ζητούσε και ζητά και η Ελλάδα, σε καμία περίπτωση όμως, η Ελλάδα δε δέχεται αυτό να λάβει τη μορφή κοινών περιπολιών εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνα τετελεσμένα ανασύροντας τη γνωστή υπόθεση της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, ακόμη και την πάγια τουρκική επιδίωξη για συνεκμετάλλευση.

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία την Κυριακή θα επισκεφτεί την Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία των hot spots -κέντρα καταγραφής προσφύγων-, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία της ελληνικής πλευράς για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με τους Τούρκους.

Σε ό,τι αφορά στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα το προσφυγικό, όπως έχει γίνει γνωστό η Αθήνα θα προσέλθει με θέσεις και προτάσεις για τα hotspots στα νησιά, για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, την εγκατάσταση και μετεγκατάσταση των προσφύγων, την τροποποίηση του «Δουβλίνο ΙΙΙ» και για τον χαρακτηρισμό των Αφγανών ως «προσφύγων».Σχόλια