ΣΕΤΕ: Ο τουρισμός στην Ελλάδα δε θα είναι βιώσιμος μετά το 2016, αν οι συντελεστές ΦΠΑ παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα

ΣΕΤΕ: Ο τουρισμός στην Ελλάδα δε θα είναι βιώσιμος μετά το 2016, αν οι συντελεστές ΦΠΑ παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα

Την άμεση υλοποίηση σειράς ενεργειών από την πλευρά της Πολιτείας, που θα θωρακίζουν και θα βοηθούν στην ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού, ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στο 14ο Συνέδριο «Τουρισμός & Ανάπτυξη».

Αναλυτικότερα, ο κ. Ανδρεάδης ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά στην ανάγκη άμεσης επαναφοράς των συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό σε ανταγωνιστικά επίπεδα, της τάξεως του 8-10%, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων, με στόχο την άμεση αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Ο ίδιος πρότεινε η διαφορά που θα προκύψει από την επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό, να καλυφθεί από την επιβολή φορολογίας της αγοράς του sharing economy (οικονομία διαμοιρασμού), την είσπραξη ΦΠΑ, την επιβολή προστίμων στα παράνομα καταλύματα, και την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος.

Στο ίδιο θέμα τόνισε ότι ο τομέας του τουρισμού δε θα είναι βιώσιμος μετά το 2016, αν οι συντελεστές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

Ακόμη, ο κ. Ανδρεάδης επεσήμανε ότι παρατηρείται έντονη έλλειψη επενδύσεων στον τουρισμό, και προέβλεψε πως όσο δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο θα συνεχίσει να παρατηρείται έλλειψη στο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε και στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέγοντας ότι η διαδικασία αυτή δε θα πρέπει να καταστεί ανασταλτικός παράγοντας για την ελληνική επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού.

Τέλος τόνισε ότι δεν πρέπει να προκριθεί η επιλογή πώλησης των κόκκινων δανείων (NPL’s) σε μικρό ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας, και αντιπρότεινε ως λύση την αναδιάρθρωση των δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων, με πολύ υψηλότερα ποσοστά και με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.Σχόλια