Σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης εναντίον Ραχόι για το προσφυγικό

Σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης εναντίον Ραχόι για το προσφυγικό

Αποδέκτης σφοδρών πυρών από τα περισσότερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο έγινε σήμερα ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, λόγω του ότι η Ισπανία έχει δεχτεί μόλις 18 πρόσφυγες από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.

«Από τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων προσώπων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον θάνατο και τη βαρβαρότητα, η κυβέρνησή σας στάθηκε ικανή να παραλάβει μόλις 18 ανθρώπους, είναι πραγματικά ντροπή», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεζ. «Η κυβέρνησή σας ντροπιάζει όλη την Ισπανία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται, ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση του κ. Ραχόι, που χειρίζεται τα τρέχοντα ζητήματα στη χώρα μετά το αδιέξοδο που επέφεραν οι βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, είχε δεσμευτεί το 2015 να παραλάβει περίπου 16.000 πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονταν στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Εν τούτοις, από το περασμένο καλοκαίρι έχει δεχτεί μόνο 18 ανθρώπους διότι ανέμενε την εφαρμογή διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων η οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της σημερινής υπηρεσιακής κυβέρνησης, ήταν «αργή».

Σημαντικά, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μαριάνο Ραχόι ότι έκανε υπερβολικές παραχωρήσεις στις Βρυξέλλες σχετικά με τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για την επαναπροώθηση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία.

«Η συμφωνία με την Τουρκία, πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα, είναι ντροπή», ανέφερε ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας. Ταυτόχρονα, η εν λόγω συμφωνία «στρέφει την πλάτη σε εκατομμύρια ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από την τρομοκρατία και τις βόμβες (…) ίδιας έντασης σαν αυτές που έπληξαν το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν αξίζουν λιγότερο από τους Ευρωπαίους», κατήγγειλε.

Το να ζει κανείς στην Ευρώπη «συνεπάγεται επίσης ότι είναι αλληλέγγυος με αυτούς που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο», είπε από την πλευρά του ο ηγέτης του Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα.





Σχόλια