Σφραγίστηκε ξενοδοχείο Βρετανών που προοριζόταν για κέντρο προσφύγων

Σφραγίστηκε ξενοδοχείο Βρετανών που προοριζόταν για κέντρο προσφύγων

Στη σφράγιση του ξενοδοχείου «Ελπίς» στην τουριστική παραλία της Εφταλούς στο Μόλυβο (Μήθυμνα) προέβη σήμερα το πρωί κλιμάκιο της περιφερειακής υπηρεσίας τουρισμού βορείου Αιγαίου με τη συνδρομή αστυνομικών. Το ξενοδοχείο που παρέμενε επί χρόνια κλειστό είχε ενοικιασθεί και επισκευασθεί από οικογένεια Άγγλων που ζει στο Μόλυβο μέσω χορηγιών από τη Δυτική Ευρώπη, και σχεδιαζόταν να λειτουργήσει ως «παραλιακό καταφύγιο για πρόσφυγες» με την επωνυμία «Hope Centre».

Ας σημειωθεί ότι επειδή τις προηγούμενες μέρες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχαν υπάρξει εκατέρωθεν αντεγκλήσεις μεταξύ από τη μια μελών της οικογένειας των Άγγλων και υποστηρικτών τους, κυρίως μελών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και αλληλέγγυων πολιτών, και από την άλλη πολιτών κατοίκων του Μολύβου και επιχειρηματιών στην περιοχή, σήμερα ισχυρή, κατά τη διαδικασία της σφράγισης, ήταν η παρουσία της Αστυνομίας. Ας σημειωθεί ότι, όπως δήλωσαν «προστατεύοντας από την ασυδοσία των ΜΚΟ, τα στελέχη του ΕΟΤ να κάνουν τη δουλειά τους» έξω από το ξενοδοχείο που σφραγιζόταν, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 150 άτομα. «Διαδηλώνουμε τη βούληση των κατοίκων του Μολύβου να προστατευθούν οι πρόσφυγες από τη βουλιμία των ΜΚΟ αλλά και να προστατευθεί η τοπική οικονομία» έλεγαν χαρακτηριστικά μέλη της Συντονιστικής Επιτροπή  κατοίκων Πέτρας και Μολύβου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που οργάνωσαν τη συγκέντρωση.

Από την άλλη μεριά πολύ μικρή, λιγότερα από 10 άτομα, ήταν η παρουσία της ίδιας της οικογένειας των Άγγλων και μελών ΜΚΟ που παρακολούθησαν από μακριά τη διαδικασία της σφράγισης.

Πάντως «λάδι στη φωτιά» έριξε η οικογένεια των Άγγλων που με δηλώσεις μελών της στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας «Mirror» υποστήριξαν ότι «υπάρχει μια απώλεια του ανθρωπισμού στην περίπτωση αυτή. Είναι σαφές ότι η παλίρροια γυρνάει εναντίον των προσφύγων, και ορισμένοι ντόπιοι δεν τους θέλουν». Στις ίδιες δηλώσεις τους, και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Mirror», υπήρξε τις προηγούμενες μέρες μια έντονη συνάντηση μεταξύ της οικογένειας των Άγγλων και των υπαλλήλων της περιφερειακής υπηρεσίας τουρισμού βορείου Αιγαίου. «Έγινε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη λειτουργία του κέντρου για την υποστήριξη των προσφύγων. Ήταν ανοιχτά εχθρικοί, και αρνήθηκαν να μας κοιτάξουν ή να απευθυνθούν σε μας. Περιορίστηκαν να ουρλιάζουν και να χτυπάνε το τραπέζι. Έλεγαν ότι ήθελαν να φύγουμε επειδή είχαν δεχθεί παράπονα για μας. Αν και είμαστε συντετριμμένοι, εξακολουθούμε να θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους πρόσφυγες και να τους δώσουμε ελπίδα», σημειώνεται σε δήλωση της συζύγου της οικογένειας στην αγγλική εφημερίδα.Σχόλια