Συγκλονιστικές μαρτυρίες στη δίκη για τον εμπρησμό της Marfin: Μας φώναζαν «να καείτε»

Συγκλονιστικές μαρτυρίες στη δίκη για τον εμπρησμό της Marfin: Μας φώναζαν «να καείτε»

Ξεκίνησε σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η δίκη για τον εμπρησμό στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στη Σταδίου και στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, με τις καταθέσεις των μαρτύρων να ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες από τα τραγικά γεγονότα του 2010, στα οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και μια έγκυος γυναίκα 4 μηνών.

Στο εδώλιο κάθισαν οι Θεόδωρος Σίψας και Παύλος Ανδρεάδης ή Αντρέεβ, οι οποίοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν τα αδικήματα που τους αποδίδονται, τα οποία κατά περίσταση είναι ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία και κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών υλών κ.ά.

Σημειώνεται ότι σήμερα, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, κατέθεσαν στο δικαστήριο περισσότεροι από 20 μάρτυρες, υπάλληλοι της Marfin και διπλανών από την τράπεζα εταιρειών, εκ των οποίων κανείς δεν αναγνώρισε τους κατηγορουμένους.

Συνολικά στο δικαστήριο έχουν κληθεί να καταθέσουν περισσότεροι από 80 μάρτυρες, εκ των οποίων οι 37 απουσίαζαν κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης.

Παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη δήλωσαν οι οικογένειες των τριών θυμάτων: της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της Παρασκευής Ζούλια.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες

«Αρνούμαι τις κατηγορίες, έχω καταδικάσει τέτοιες ενέργειες. Δεν έχω καμία σχέση με τον εμπρησμό της τράπεζας Marfin» ανέφερε χαρακτηριστικά 34χρόνος, Θεόδωρος Σίψας, αρνούμενος την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση που αντιμετωπίζει για την εμπρηστική επίθεση στην τράπεζα Marfin, λέγοντας πως από το 2011 την έχει καταδικάσει δημόσια.

Ο κατηγορούμενος ωστόσο δεν αρνήθηκε πως βρισκόταν στο συλλαλητήριο την επίμαχη ημέρα.

Αντίστοιχα και ο έτερος κατηγορούμενος, Παύλος Ανδρεάδης ή Αντρέεβ, που κατηγορείται για την επίθεση χωρίς θύματα στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, και ο οποίος δήλωσε: «Καταδικάζω κι εγώ το γεγονός, και αρνούμαι τις κατηγορίες. Δεν έχω συμμετάσχει στην πράξη. Είχα σχολάσει από δουλειά εκείνη τη μέρα και δεν ήμουν καν στο χώρο».

Ζήσαμε την αγωνία του θανάτου – Φώναζαν «κάψτε τους

Σήμερα η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με καταθέσεις μαρτύρων, κυρίως υπαλλήλων της τράπεζας, οι οποίοι περιέγραψαν καρέ-καρέ τα 13 λεπτά της αγωνιώδους προσπάθειάς τους να απεγκλωβιστούν από τη φλεγόμενη τράπεζα.

«Ζήσαμε την αγωνία του θανάτου πάρα πολλή ώρα. Δεν ξέραμε αν θα ζούμε στα επόμενα πέντε λεπτά. Αναρωτιόμασταν γιατί δεν βλέπουμε την πυροσβεστική. Ακούσαμε μετά ότι εμποδίστηκε από κάποιους διαδηλωτές» ήταν κάποια από τα λόγια τους.

Άλλη μάρτυρας ανέφερε στην κατάθεσή της ότι είδε τρεις συνολικά φιγούρες, μετρίου αναστήματος, με κουκούλες. Όπως είπε, ο ένας από αυτούς έριξε και αμέσως ξέσπασε η φωτιά. «Τότε μια εργαζόμενη φώναξε «είμαστε άνθρωποι μέσα», μήπως και δεν το είχαν καταλάβει. Ακούγαμε απ’ έξω «κάψτε τους», αλλά δεν κάθισα να ασχοληθώ ποιος το είπε» σημείωσε η μάρτυρας.

Άλλος υπάλληλος της τράπεζας, ο οποίος βρισκόταν στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου περιέγραψε στο ακροατήριο τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του στους δράστες να σταματήσουν.

«Τους φώναζα ‘’σταματήστε, υπάρχει κόσμος εδώ’’! Όταν εγώ φώναζα υπήρχαν κάποιοι που φώναζαν «να καείς ρε» κι έκαναν χειρονομίες» είπε ο μάρτυρας.

Ένας άλλος μάρτυρας ανέφερε πως ήταν ο τελευταίος που βρέθηκε στον ίδιο χώρο με τους άτυχους Αγγελική Παπαθανασοπούλου και Επαμεινώνδα Τσάκαλη.

«Έμπαινε ο καπνός στο γραφείο του Νώντα. Προσπαθούσε να βρει κάποιον στο τηλέφωνο, μάλλον για να δει τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε. Η Αγγελική ήταν διπλά του, μάλλον γιατί ήξερε την κατάστασή της και ήθελε να τη βοηθήσει.  Λέμε να φύγουμε, να βρούμε τους άλλους. Έβαλα το σακάκι μου στη μύτη και κρατούσα με το άλλο χέρι την κουπαστή. Κατέβηκα στον άλλο όροφο. Αυτή ήταν η τελευταία επαφή που είχα. Τον Νώντα τον βρήκαν στα σκαλιά, δεν τον έφτασε η ανάσα του και έπαθε ασφυξία… Η Αγγελική δεν είχε κουνηθεί καθόλου από το γραφείο. Μέρες μετά είδα το αποτύπωμα του σώματός της, του χεριού της στο πάτωμα. Εκείνη την ημέρα, 21 άτομα βγήκαμε ζωντανοί. Τρεις άλλοι, όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Στην κατάθεσή της η μάρτυρας υποδιευθύντρια του ίδιου υποκαταστήματος, υποστήριξε πως η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα.

«Έπιασε φωτιά μπροστά στη τζαμαρία στο γραφείο της διευθύντριας. Εξαπλώθηκε όπως κατάλαβα, από το εύφλεκτο υλικό και από τον τρόπο που ήταν φτιαγμένο στο κατάστημα. Δημιουργήθηκε το φαινόμενο της καμινάδας μας είπαν και άρπαξε αμέσως… Ήμασταν στο μπαλκόνι. Υπήρχε καπνός από μέσα από το κατάστημα και από την είσοδο. Προσπαθούσα να προστατευθώ για να αναπνεύσω. Δεν έβλεπα τίποτα. Ένας συνάδελφος είχε περάσει τα κάγκελα στο μπαλκόνι σε ένα διακοσμητικό πεζουλάκι για να αναπνεύσει και κρατιόμασταν χέρι -χέρι για να μην πέσει. Δεν μπορούσα να μιλήσω, ήμουν μέσα στον καπνό. Δεν μπορούσα ούτε να ζητήσω βοήθεια», κατέθεσε μεταξύ άλλων.

Μάρτυρας: Δε νιώθω ασφάλεια, είναι δύσκολη η θέση μου

Αίσθηση προκάλεσε και η κατάθεση του ταμία του υποκαταστήματος, ο οποίος την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στη θέση του στο ταμείο στο ισόγειο του υποκαταστήματος.

«Γύρω στη μιάμιση το μεσημέρι της 5ης Μαΐου έσπασαν τα τζάμια του υποκαταστήματος. Είδα δύο σκιές, όπως κοίταζα δεξιά. Δεν είδα να πετάνε εύφλεκτο υλικό. Άκουσα μπαμ και είδα τη φωτιά, η οποία αμέσως απλώθηκε. Εγώ ανέβηκα αμέσως πάνω διότι φοβήθηκα ότι θα μπουν μέσα στη τράπεζα τα άτομα. Ανέβηκα κατευθείαν στον τρίτο και βγήκα στο μπαλκόνι» ανέφερε ο μάρτυρας.

Σε αυτό το σημείο ο μάρτυρας είπε ότι υπήρξε διάλογος με τα άτομα που βρίσκονταν από κάτω από το μπαλκόνι ωστόσο όταν ρωτήθηκε τι ειπώθηκε δεν απάντησε, λέγοντας: «Δε νιώθω ασφάλεια, είναι δύσκολη θέση μου. Υπήρχε διάλογος».

Ο μάρτυρας πάντως υποστήριξε ότι δεν έχει απειληθεί από κανέναν και τόνισε πως δεν έχει δει κανέναν από τους δράστες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με άλλο μάρτυρα, οι δράστες φέρονται να ανατροφοδοτούσαν τη φωτιά.

«Ήταν ένας με κάνιστρο (ψεκαστήρι) και προσπαθούσε να ρίξει μέσα, φαινόταν σαν υγρό. Ήταν σκυμμένος και πρότεινε τα χέρια του με το κάνιστρο. Φορούσε μαύρα ρούχα, δεν είδα τα χαρακτηριστικά του, μόνο την πλάτη του είδα. Αυτό το έκανε 2-3 φορές. Με το που έφευγε, η φωτιά φούντωνε. Τώρα σύμπτωση δεν ξέρω…» ανέφερε ο μάρτυρας.

Η δίκη συνεχίζεται στις 14 Οκτωβρίου 2016.Σχόλια