Σίγουρος ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία βρίσκεται ο ίδιος ο Ερντογάν, δηλώνει ο Γκιουλέν

Σίγουρος ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία βρίσκεται ο ίδιος ο Ερντογάν, δηλώνει ο Γκιουλέν

Σίγουρος ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία βρίσκεται ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ο Τούρκος ισλαμιστής ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, και τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Ο κ. Γκιουλέν, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία Die Zeit, δήλωσε ότι η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος πρόδωσε τις αρχές της τουρκικής κυβέρνησης και του παγκόσμιου κινήματός του που φέρει την ονομασία «Hizmet» (Υπηρεσία), ενώ στάθηκε και στα σχόλια του κ. Ερντογάν, ότι η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ήταν «ένα δώρο από τον Θεό», επειδή θα επέτρεπε την αποκάθαρση του στρατού.

Ακόμη, ο κ. Γκιουλέν δήλωσε ότι Τούρκος αξιωματικός είπε πρόσφατα πως ο αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών συναντήθηκαν στο επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων τη νύχτα του πραξικοπήματος και πρόσθεσε: «Ήδη γνώριζαν όλα όσα θα συνέβαιναν αργότερα».

Σύμφωνα με τον κ. Γκιουλέν, το πραξικόπημα έδωσε στον κ. Ερντογάν την ευκαιρία για να απολύσει χιλιάδες άτομα που θεωρούσε αντιπάλους του από υπουργεία, τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές, καθώς και για να συλλάβει δικηγόρους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και συζύγους υποστηρικτών του ιεροκήρυκα. «Αυτό πρέπει να είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων», σημείωσε.

Τέλος, ο ισλαμιστής ιμάμης είπε ακόμη στην Die Zeit ότι δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα τον εκδώσουν στην Τουρκία, όπως έχει ζητήσει η τουρκική κυβέρνηση, πρόσθεσε όμως ότι, εάν οι αμερικανικές αρχές αποφασίσουν να τον παραδώσουν, θα αγοράσει ο ίδιος ένα αεροπορικό εισιτήριο για εκεί.Σχόλια