Σύλληψη 28 ατόμων στην Τουρκία που έχουν σύνδεση με τον ιμάμη Γκιουλέν

Σύλληψη 28 ατόμων στην Τουρκία που έχουν σύνδεση με τον ιμάμη Γκιουλέν

Οι αρχές της Τουρκίας συνέλαβαν το Σάββατο το βράδυ 28 άτομα τα οποία φέρονται να έχουν άμεση σύνδεση με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται το μαύρο πρόβατο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan, οι συλλήψεις έγιναν σε εφόδους σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, έφοδοι διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη, στην Κόνια (Ικόνιο) και το Κάισερι (Καισάρεια), στην Ανατολία.

Τα πρόσωπα τα οποία συνελήφθησαν κατηγορούνται ότι, ανήκουν σε μια τρομοκρατική οργάνωση, ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

Καταζητούνται άλλα 23 πρόσωπα από την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένου του Ριζανούρ Μεράλ, επικεφαλή του Tuskon, του ισχυρού συνδέσμου επιχειρηματιών και βιομηχάνων της Τουρκίας, σύμφωνα με το Doğan. Ο Tuskon, ιδρύθηκε το 2005, μετράει περίπου 55.000 μέλη, ενώ το στρατόπεδο του προέδρου Ερντογάν τον κατηγορεί πως χρηματοδοτεί το δίκτυο των »γκιουλενιστών».

Ο Γκιουλέν, πιο παλιά ήταν στενός σύμμαχος του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος προσανατολίζει προς τις ΗΠΑ ένα ισχυρό δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ΜΚΟ και εταιρειών, που συνδέονται με το θρησκευτικό τάγμα Χιζμέτ («Υπηρεσία»), μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του Ερντογάν μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στα τέλη του 2013, στο οποίο είχαν εμπλοκή, πρόσωπα του στενού κύκλου του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας.

Έκτοτε, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κατηγορεί τον ιεροκήρυκα, ότι έχει δημιουργήσει ένα «παράλληλο κράτος» το οποίο είχε στόχο να τον ανατρέψει, κάτι που οι γκιουλενιστές αρνούνται.

Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα τα 2 τελευταία χρόνια, οι τουρκικές αρχές έχουν εμβαθύνει στο θέμα για τον διωγμό των οπαδών του Γκιουλέν, ειδικά στις τάξεις της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος, ενώ πολλαπλασιάστηκαν οι διώξεις εναντίον συνεργατών του νεφελώματος του Χιζμέτ, αλλά και των σημαντικότερων οικονομικών του συμφερόντων.

Διαβάστε επίσης:

Επανάσταση της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο του Μπάσκετ

 

 Σχόλια