Για συγκρότηση νέας τρομοκρατικής οργάνωσης κατηγορούνται η Πόλα Ρούπα και η 25χρονη

Για συγκρότηση νέας τρομοκρατικής οργάνωσης κατηγορούνται η Πόλα Ρούπα και η 25χρονη

Πρώτη ανάρτηση: 09.07 – Τελευταία ενημέρωση: 12.04

Ποινικές διώξεις για συγκρότηση και συμμετοχή σε νέα τρομοκρατική οργάνωση άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος της Πόλας Ρούπα και της 25χρονης συνεργού της, που την «φιλοξενούσε» στο διαμέρισμα στην Ηλιούπολη.

Σε βάρος των δύο γυναικών ασκήθηκε δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα.

Τα κακουργήματα είναι:

1. Συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής όπλων και ναρκωτικών με τρόπο, έκταση και υπό συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά μια χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν σοβαρά ένα πληθυσμό και να καταστρέψουν τις θεμελιώδεις συνταματικές-πολιτικές δομές.

2. Διακεκριμένη κλοπή με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.

Τα πλημμελήματα για τα οποία ασκήθηκε δίωξη σε βάρος των δύο γυναίκων είναι αυτά της πλαστογραφίας και της άρνησης δακτυλοσκόπησης.

Ρούπα: «Κρατάνε αιχμάλωτο το παιδί μου τα σκουλήκια»

Φωνάζοντας «Ζήτω η επανάσταση» εισήλθε το πρωί της Παρασκευής στο κτίριο της Ευελπίδων η Πόλα Ρούπα, η οποία οδηγήθηκε μαζί με την 25χρονη συνεργό της, στο γραφείο του ανακριτή για να απολογηθεί.

https://www.youtube.com/watch?v=EimQReQv1TQ

Πηγή video: protothema.gr

Η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη βγαίνοντας από το εισαγγελικό γραφείο φώναξε: «Κρατάνε το παιδί μου φρουρούμενο στο Παίδων τα σκουλήκια. Είναι αιχμάλωτος πολέμου έξι χρονών παιδί», ενώ και ενώπιον του Εισαγγελέα η κατηγορουμένη φέρεται να επανέλαβε το αίτημα της να αναλάβουν την φροντίδα του εξάχρονου γιου της, η μητέρα και η αδελφή της, οι οποίες βρίσκονταν από το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Σε γραπτή δήλωση της η Πόλα Ρούπα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν σκοπεύει να απολογηθεί: «Είμαι επαναστάτρια και δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα» τονίζει και χαρακτηρίζει «τρομοκράτες, εγκληματίες και ληστές» όλους εκείνους που απαρτίζουν την οικονομική ελίτ. «Είναι οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις που μέσα από τα μνημόνια διεξάγουν την πιο βίαιη, την πιο αποτρόπαια επίθεση ενάντια στην κοινωνική βάση στο όνομα της εξόδου από την κρίση…» επισημαίνει η 48χρονη.

Η 25χρονη φίλη της Πόλας Ρούπα σε χειρόγραφο κείμενό της παραδέχεται ότι είναι μέλος του Επαναστατικού Αγώνα και ανακοινώνει ότι και αυτή προχωρά σε απεργία πείνας και δίψας μέχρι να δοθεί σε συγγενικό πρόσωπο το παιδί της Ρούπα και του Μαζιώτη.

«Είμαι αναρχική μέλος της ένοπλης επαναστατικής οργάνωσης “Επαναστατικός Αγώνας”. Οι μόνοι τρομοκράτες είναι το κράτος και το κεφάλαιο. Αρνούμαι να φάω και να πιω έως ότου το παιδί των συντρόφων μου Πόλας Ρούπα και Νίκου Μαζιώτη δοθεί σε συγγενικά τους πρόσωπα» γράφει στο κείμενό της.

Μηνυτήρια αναφορά για τον γιο της κατέθεσε η Ρούπα

Η Πόλα Ρούπα κατέθεσε στην εισαγγελία Πρωτοδικών μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για αρπαγή ανηλίκου. Σύμφωνα με πληροφορίες στην αναφορά της η 48χρονη υποστηρίζει ότι οι Αρχές κρατούν όμηρο τον 6χρονο γιο της, αρνούμενες να παραδώσουν την επιμέλειά του στην μητέρα και τη θεία της, όπως η ίδια έχει ζητήσει.

Στις 14.00 οι απολογίες των δύο γυναικών

Να σημειωθεί ότι η απολογία της Πόλας Ρούπα και της 25χρονης αναμένεται να ξεκινήσει στις 14.00 το μεσημέρι. Οι δυο κατηγορούμενες, δεν θέλησαν να λάβουν προθεσμία προκειμένου να προετοιμαστούν αλλά ζήτησαν από την ανακρίτρια να απολογηθούν σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι απολογίες τους αναμένεται να είναι τυπικές, στο πνεύμα των γραπτών δηλώσεων που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι το 6χρονο παιδί της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη έχει συλληφθεί ή κρατείται υπό άγνωστες συνθήκες, εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το Υπουργείο αναφέρει: Σε σχέση με ψευδείς και ανεύθυνες αναφορές για την τύχη εξάχρονου παιδιού συλληφθείσας, γίνεται γνωστό ότι κανένα παιδί ούτε συνελήφθη, ούτε κρατήθηκε ουδέποτε. Αντίθετα τέθηκε σε προστασία, μέχρι την οριστική ανάθεση της επιμέλειάς του, και παρακολουθείται από εξειδικευμένους επιστήμονες. Ήδη διευθετείται το ζήτημα της σταθερής επικοινωνίας του παιδιού με τους στενούς συγγενείς του. Αυτό που προέχει είναι να διασφαλιστεί το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο θα κρίνουν τα θεσμοθετημένα όργανα, όπως γίνεται σε κάθε όμοια περίπτωση.

Σε τρεις κατευθύνσεις οι έρευνες των Αρχών

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μετά και τη χθεσινή σύλληψη της Πόλας Ρούπα, επικεντρώνονται στην αναζήτηση της γιάφκας με τον οπλισμό (στο σπίτι του Αλίμου δεν βρέθηκαν παρά μόνο πυρομαχικά και εκρηκτικά και εκτιμάται ότι ο οπλισμός βρίσκεται κρυμμένος αλλού) καθώς και στον εντοπισμό των συνεργών της ίδιας και του συντρόφου της – ηγετικού στελέχους του Επαναστατικού Αγώνα- Νίκου Μαζιώτη, αλλά και στους πιθανούς στόχους της οργάνωσης.

Οι έρευνες των Αρχών κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις και -σύμφωνα με πληροφορίες- αρχικά «ξεσκονίζονται» οι χειρόγραφες σημειώσεις με ονόματα επιχειρηματιών, πολιτικών, εφοπλιστών και διοικητών δημοσίων οργανισμών που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Ηλιούπολης και σε εκείνο του Αλίμου.

Επίσης, όπως αναφέραμε και παραπάνω, η Αντιτρομοκρατική αναζητεί τη γιάφκα στην οποία κρύβεται ο οπλισμός του Επαναστατικού Αγώνα.

Τέλος, οι Αρχές στην προσπάθειά τους να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης, αξιοποιούν και όλα τα στοιχεία που βρέθηκαν στο γκαράζ του Αλίμου, μέσα στο οποίο υπήρχαν δύο αυτοκίνητα, το Huyndai και το Golf.

Τα αυτοκίνητα έχουν μεταφερθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και γίνονται «φύλλο και φτερό» σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν αποτυπώματα και DNA που θα ταυτοποιήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα.

Να σημειωθεί ότι υπό εξέταση βρίσκεται και το υλικό από κάμερες της περιοχής έτσι ώστε να διαπιστώσουν ποια ύποπτα πρόσωπα κυκλοφορούσαν σε κοντινή ακτίνα από το γκαράζ και ενδεχομένως μπαινόβγαιναν σε αυτό.

Στο διαμέρισμα βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις με ονόματα πολιτικών και επιχειρηματιών. Πιθανότατα η Ρούπα και οι συνεργοί της ή σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις ή σκόπευαν να τους επικαλεστούν σε προκηρύξεις τους. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, το κατηγορητήριο για την 25χρονη άλλαξε με βάση στοιχεία και ευρήματα που προέκυψαν από το σπίτι που διέμενε η Πόλα Ρούπα στην οδό Ζαϊμη στην Ηλιούπολη και ενώ αρχικά ήταν για υπόθαλψη, προστέθηκε και η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

«Κλειδί» για τη σύλληψή της η μαρτυρία πληροφοριοδότη

Η Πόλα Ρούπα, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί για δύο χρόνια, είχε επικηρυχθεί από την ΕΛΑΣ με 1 εκατ. ευρώ στην προσπάθεια άντλησης πληροφοριών που θα οδηγούσαν στη σύλληψή της.

Αυτή η κίνηση φαίνεται ότι αποδείχθηκε καθοριστική για την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Ηλιούπολη και που κατέληξε με τη σύλληψη της συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη και μιας 25χρονης κοπέλας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή ήταν πριν από τρεις εβδομάδες όταν την πόρτα του αστυνομικού μεγάρου της Γ.Α.Δ.Α. πέρασε ένας πληροφοριοδότης η μαρτυρία του οποίου αποδείχθηκε καθοριστική για τη σύλληψη της Ρούπα.

Διαβάστε επίσης:

Επιχειρηματίες & πολιτικοί στις χειρόγραφες σημειώσεις της ΡούπαΣχόλια