Σημαντικό πλήγμα στη Μαφία των Εξαρχείων

Σημαντικό πλήγμα στη Μαφία των Εξαρχείων

Σημαντικό πλήγμα στη «Μαφία των Εξαρχείων» που διακινούσε ναρκωτικά, ενώ παράλληλα βρίσκονταν σε ανοιχτό πόλεμο με ομάδες αντιεξουσιαστών, πέτυχε η μεγάλη επιχείρηση στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε από την ειδική ομάδα της Δίωξης Ναρκωτικών.

Η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε εχθές από την ΕΛΑΣ, μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση είχε τον αποκλειστικό έλεγχο των Εξαρχείων στην αποθήκευση, μεταφορά και διακίνηση – εμπορία ναρκωτικών, ενώ τα μέλη της ήταν ιδιαιτέρως οργανωμένα, με καταμερισμό εργασιών και καθηκόντων, καθώς είχαν ορίσει βάρδιες, είχαν ωράρια, υπήρχαν επόπτες με βάση την εσωτερική ιεραρχία, ενώ για το «ξέπλυμα» των χρημάτων αγόραζαν κερδισμένα δελτία τυχερών παιχνιδιών.

5

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Οι 9 ήταν Αλβανικής υπηκοότητας, 4 Έλληνες και ένας Πολωνός. Ακόμη, συνελήφθη ένας επιπλέον Έλληνας για κατοχή ναρκωτικών και όπλων.

Όπως έγινε γνωστό, άνδρες και γυναίκες της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, εδώ και πέντε μήνες κυκλοφορούσαν στα Εξάρχεια, εφοδιασμένοι με φοιτητικές ταυτότητες και με την ανάλογη εμφάνιση, παρακολουθώντας στενά τις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

Αρχικά εντόπισαν τους διακινητές, αλλά και τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» της εγκληματικής οργάνωσης, και παράλληλα κατέγραψαν τις κρυψώνες της σπείρας αλλά και τα καταστήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες συνεργάζονταν με την μαφία των Εξαρχείων.

Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να χαρτογραφήσουν ολόκληρη την οργάνωση, τα στέκια τους, τις επαφές τους αλλά και τα σπίτια τους.

Το έναυσμα για το στήσιμο της επιχείρησης, δόθηκε όταν πριν από περίπου δυο εβδομάδες συνελήφθη στην Ν. Ιωνία ένας Αλβανός έμπορος ναρκωτικών, ο οποίος είχε στην κατοχή του 37 κιλά χασίς και ένα Καλάσνικοφ, και αποδείχθηκε πως είχε τροφοδοτήσει τη μαφία των Εξαρχείων με μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

1

Έτσι στήθηκε η επιχείρηση που οδήγησε στην εξάρθρωση της σπείρας και παράλληλα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες χασίς κοκαΐνης και ηρωίνης.

Συγκεκριμένα, μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των εμπλεκομένων και αποθηκευτικούς χώρους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 17 κιλά και 518,9 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 155 γραμμάρια κοκαΐνης, 23.316 κενές νάιλον συσκευασίες κατάλληλες για την συσκευασία-τυποποίηση των προς διάθεση ναρκωτικών ουσιών, πιστόλι και 2 γεμιστήρες, 27 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων κ.ά.

Πώς δρούσε η οργάνωση

Ο κεντρικός πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία διηύθυνε 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, αποτελείτο από 27χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την ανεύρεση προμηθευτών και επιπροσθέτως με την προσωρινή φύλαξη των παρανόμων εσόδων από την πώληση των ναρκωτικών, ενώ αναλάμβανε και χρέη διεύθυνσης και συντονισμού της οργάνωσης, όταν ο αρχηγός βρισκόταν στο εξωτερικό.

Σε δύο υπηκόους Αλβανίας ηλικίας 42 και 45 ετών είχε ανατεθεί η διαχείριση των αποθηκευτικών χώρων φύλαξης των ναρκωτικών, καθώς επίσης ο συντονισμός, ο έλεγχος και η εποπτεία των διακινητών στα σημεία διακίνησης.

Δύο επίσης υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 27 και 40 ετών είχαν αναλάβει την τυποποίηση των προς διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και την φύλαξη – απόκρυψη ποσοτήτων ναρκωτικών.

3

Παράλληλα, 22χρονος ομοεθνής των προαναφερομένων, είχε αναλάβει την συλλογή των εγκληματικών εσόδων από τους πωλητές των ναρκωτικών και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στη συμβολή των οδών Μάνης και Μεσολογγίου.

Τέλος, 24χρονος, επίσης Αλβανός υπήκοος, είχε αναλάβει την προμήθεια ναρκωτικών ουσιών στους διακινητές που δραστηριοποιούντο στην περιοχή του Λόφου Στρέφη καθώς και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή που βρίσκεται πίσω από το Υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια. Άλλα δε μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει την πώληση των ναρκωτικών στα σημεία διακίνησης.

Με βάρδιες και ωράριο στημένη η «επιχείρηση»

Όπως προέκυψε από την έρευνα σχετικά με την εγκληματική οργάνωση, η διακίνηση των ναρκωτικών πραγματοποιούταν επί καθημερινής βάσης, ενώ η περιοχή της εγκληματικής τους δράσης ήταν κατανεμημένη σε τομείς και συγκεκριμένα σημεία διακίνησης (Πλατεία Εξαρχείων, Λόφος Στρέφη, συμβολή των οδών Μάνης και Μεσολογγίου και στην περιοχή που βρίσκεται πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια).

4

Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης στα οποία είχε ανατεθεί η πώληση των ναρκωτικών, ορίζονταν σε βάρδιες με συγκεκριμένο ωράριο και εποπτεύονταν από τα ανώτερα στην ιεραρχία μέλη.

Ακόμη, κοντά στα σημεία διακίνησης διατηρούσαν αποθηκευτικούς χώρους φύλαξης, ώστε να είναι άμεση και ευχερής η προμήθεια ναρκωτικών στους διακινητές αλλά και να αποφεύγεται το ενδεχόμενο αποκάλυψής τους.

Τέλος, για τις διακινηθείσες ποσότητες ναρκωτικών και τα παράνομα έσοδα από την πώλησή τους, γινόταν περιοδικά, κατ’ εντολή του αρχηγού της οργάνωσης, λογιστικός απολογισμός. Σημειώνεται ότι για το «ξέπλυμα» των παράνομων εσόδων, τα μέλη της σπείρας αγόραζαν πλήθος από κερδισμένα δελτία τυχερών παιγνίων.

 

Σχόλια