Σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπήρχε κοινό έδαφος μεταξύ των τριών πλευρών για το ζήτημα της συμφωνίας με την Τουρκία και η κυβέρνηση δηλώνει πως είναι αισιόδοξη για την επίτευξη της με ομαλό και βιώσιμο τρόπο.

Μέρκελ: Στόχος η ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης

«Η ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί στόχο και όλοι όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία», τόνισε σε δηλώσεις της η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

«Δεν είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μία κοινή θέση μεταξύ των συμφερόντων της Ευρώπης και της Τουρκίας», πρόσθεσε η ίδια, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα και στη FRONTEX, ώστε να τηρείται το ανθρωπιστικό δίκαιο σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους που φθάνουν στο ελληνικό έδαφος.

Κάμερον: Δεν θα αλλάξουμε την πολιτική μας σε ό,τι αφορά στη βίζα για τους Τούρκους

Υπέρ της επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική σε ό,τι αφορά στη βίζα στους Τούρκους πολίτες.

Μήνυμα Σουλτς σε Τουρκία: Δε θα υπάρξει υποχώρηση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι το θέμα των μεταναστών είναι άλλο και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι άλλο» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι δε θα υπάρξει υποχώρηση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο θέμα της στρατιωτικής λύσης για το Κουρδικό.

Παράλληλα, ο κ. Σουλτς άσκησε κριτική στα 22 κράτη – μέλη που αρνούνται να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για τη μετεγκατάσταση: «22 κράτη μέλη αρνούνται να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για την μετεγκατάταση. Είναι εντελώς υποκριτικό. Θα πρέπει να τηρούν τα συμφωνηθέντα και να συμπεριφέρονται με ειλικρινή τρόπο. Υπάρχουν κριτήρια για την μετεγκατάσταση».

Φάιμαν: Δεν είναι δυνατόν να μπουν όλοι στην Ευρώπη

«Δεν μπορούν να έλθουν όλοι στην Ευρώπη, πρέπει να υπάρχει νόμιμη οδός για την είσοδο προσφύγων και να κλείσουν όλες οι παράνομες δίοδοι», τόνισε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Αναστασιάδης: Ελπίζω να υπάρξει συμβιβασμός

«Υπάρχουν εμπόδια, αλλά ελπίζω ότι στη διάρκεια των συζητήσεων που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει συμβιβασμός» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κύπρος δεν είναι το εμπόδιο, και επανέλαβε πως η Λευκωσία από την αρχή έθεσε την προϋπόθεση ότι κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις.

«Είναι φανερό ότι δυστυχώς, ως τώρα, η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο» σημείωσε ο ίδιος, όμως είπε ότι «ίσως να υπάρξουν εναλλακτικές οι οποίες να μας δίδουν διέξοδο».

«Θα πρέπει να περιμένετε ως αύριο» κατέληξε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.Σχόλια