Σήμερα στη Βουλή η «μεγάλη δοκιμασία»

Σήμερα στη Βουλή η «μεγάλη δοκιμασία»

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, καλείται σήμερα η Βουλή να ψηφίσει με υπερ – κατεπείγουσες διαδικασίες το κρίσιμο νομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τις χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης με στόχο να ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 12 – 12:30 το μεσημέρι. Περίπου στις 13:00 με 13:30 θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να βγει άμεσα η ημερήσια Διάταξη που θα συγκαλεί την Ολομέλεια στις 2 το μεσημέρι. Σύμφωνα με το άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής η συνεδρίαση για κατεπείγον νομοσχέδιο διαρκεί εως 10 ώρες όμως στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν τα μεσάνυχτα. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχική επιθυμία της κυβέρνησης ήταν να γίνει χθες το βράδυ η συνεδρίαση των επιτροπών λίγες ώρες δηλαδή μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου! Όμως, η υπερβολική απαίτηση του Μεγάρου Μαξίμου προσέκρουσε στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου που εξήγησε πως πρέπει να δοθεί έστω ένας ελάχιστος χρόνος στους βουλευτές να μελετήσουν τις προωθούμενες διατάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για το τρίτο μνημόνιο και ίσως το πιο σκληρό που κατατίθεται τα τελευταία πέντε χρόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο και με τα έως τώρα δεδομένα να είναι πλήρως αντιφατικά.

Αυτό γιατί για πρώτη φορά τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) ξεκαθαρίζουν ότι θα υπερψηφίσουν δημιουργώντας τις συνθήκες επίτευξης μιας ευρύτατης πλειοψηφίας τουλάχιστον 251 βουλευτών. Την ίδια ώρα όμως, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, φυγόκεντρες δυνάμεις που απειλούν με διάσπαση την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και προαναγγέλλουν με ριζικές αλλαγές τόσο στην κοινοβουλευτική γεωγραφία όσο και στον κυβερνητικό σχηματισμό και συνασπισμό.

Το κυβερνητικό κόμμα «τραυματίστηκε» βαριά κατά την ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής, όμως η σημερινή ψηφοφορία το απειλεί με… ακρωτηριασμό. Επιπροσθέτως, διαφοροποιήσεις αναμένονται και από την ΚΟ των ΑΝΕΛ που προσανατολίζονται να ψηφίσουν μόνο το δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου και όχι το πρώτο που περιλαμβάνει την κύρωση της συνολικής συμφωνίας με τους εταίρους.

Το σκηνικό του παραλόγου συμπληρώνεται με την στάση που θα κρατήσει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει φόβους πως η Πρόεδρος θα επιχειρήσει και πάλι να εμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης. Στην ίδια «γραμμή» συνεχίζουν οι επίμονες διαρροές που θέλουν την κυρία Κωνσταντοπούλου να καταψηφίζει το νομοσχέδιο και στην συνέχεια να παραιτείται του αξιώματός της αν και η ίδια έχει δηλώσει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

«Παιχνίδι» με το χρόνο από Ζωή στην πιο κρίσιμη συνεδρίαση στη Βουλή

Σε κάθε περίπτωση η αναφορά του παραπεμπτικού της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τους προέδρους των τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών που θα συνεδριάσουν αύριο το πρωί, πως πρέπει να παραδώσουν την σχετική τους έκθεση έως στις 6:30 το απόγευμα έρχεται σε αντίφαση με την ενημέρωση του αντιπροέδρου του κοινοβουλίου Ιωάννη Μπαλάφα σύμφωνα με την οποία η συνεδρίαση των επιτροπών θα έχει ολοκληρωθεί έως τη μια το μεσημέρι.

Να σημειωθεί πως χωρίς την έκθεση των επιτροπών η Διάσκεψη των Προέδρων δεν μπορεί να εκδώσει ημερήσια διάταξη και η Ολομέλεια δεν μπορεί να ξεκινήσει την συνεδρίαση.

Επίσης, ο κ. Μπαλάφας – και όχι κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης – ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως η συνεδρίαση της επιτροπής θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί έως τη μια το μεσημέρι ώστε στις 2 να ξεκινήσει η Ολομέλεια.

Υπο αυτά τα δεδομένα ορισμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν για το αν η συγκεκριμένη αναφορά της Προέδρου υποκρύπτει σχέδιο παρακώλυσης της διαδικασίας και ψήφισης του κρίσιμου νομοσχεδίου εντός των σφιχτών χρονικών προθεσμιών που έχουν επιβάλλει οι πιστωτές.

Η εμπειρία άλλωστε της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου επιχείρησε να καθυστερήσει την διαδικασία τρομάζει το κοινοβουλευτικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ωστόσο, έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν πως η κυρία Κωνσταντοπούλου επέλεξε να ακολουθήσει για μια ακόμα φορά την τυπική διαδικασία θέτοντας το προβλεπόμενο όριο υποβολής της έκθεσης. Το αν αυτό θα εξαντληθεί εξαρτάται από τα προεδρεία και τα μέλη των επιτροπών που θα συνεδριάσουν.

Αναλυτικά το παραπεμπτικό που υπογράφεται από την κυρία Κωνσταντοπούλου έχει ως εξής:

Προς τους Προέδρους των Διαρκών Επιτροπών:

1) Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκη

2) Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Στέφανο Σαμοΐλη

3) Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Ζερδελή

4) Παραγωγής και Εμπορίου, κ. Λίτσα Αμμανατίδου

Με κοινοποίηση στους Προέδρους των λοιπών Διαρκών Επιτροπών.

Έχοντας υπ’ όψιν το άρθρο 89 του Κανονισμού της Βουλής, παραπέμπουμε το σχέδιο
νόμου με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας
με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.)», που κατέθεσαν οι Υπουργοί
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικόλαος Βούτσης, Οικονομικών κ.
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής
Αλληλεγγύης κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων
Δικαιωμάτων κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος και οι Αναπληρωτές Υπουργοί
Οικονομικών κ. Δημήτριος Μάρδας και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος στις, υπό την προεδρία σας, συναρμόδιες Διαρκείς
Επιτροπές για επεξεργασία και εξέταση σε κοινή συνεδρίαση, στις 15 Ιουλίου 2015 και
ώρα 10:00 π.μ. στην αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής. Σε περίπτωση που γίνει
αποδεκτή από τις Επιτροπές η πρόταση της Κυβέρνησης για το χαρακτηρισμό του
νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος, όπως εκτίθεται στο συνοδευτικό έγγραφο του Γενικού
Γραμματέως της Κυβέρνησης κ. Σπυρίδωνος Σαγιά, ορίζεται προθεσμία υποβολής της
Έκθεσης των Επιτροπών σας η 18:30 της 15ης Ιουλίου 2015.
Αθήνα, 14 Ιουλίου 2015Σχόλια