Στον Άρειο Πάγο η τύχη των τελευταίων 4 Τούρκων αξιωματικών

Στον Άρειο Πάγο η τύχη των τελευταίων 4 Τούρκων αξιωματικών

Στο Β’ ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου θα συζητηθεί σήμερα η έκδοση ή μη των τελευταίων τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών –από τους συνολικά οκτώ εκζητούμενους- οι οποίοι, μια ημέρα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο.

Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση για τους τέσσερις συναδέλφους τους στις δύο προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίες ήταν αρνητική για το ενδεχόμενο έκδοσής τους.

Ήδη, οι κ.κ Βασιλική Θεοδώρου και Χαράλαμπος Βουρλιώτης, με τις εισηγήσεις τους στα αντίστοιχα τμήματα, υποστήριξαν ότι το τουρκικό αίτημα δεν πρέπει να γίνει δεκτό, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εκζητούμενοι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα υποστούν βάναυση και εξευτελιστική μεταχείριση.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στην πρόταση που θα κάνει σήμερα το πρωί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, αλλά και στις αποφάσεις που θα λάβουν τα τμήματα με τρεις διαφορετικές συνθέσεις.

Οι 8 κατηγορούνται για τα αδικήματα της παράβασης του Τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.

Εάν ο Άρειος Πάγος πει όχι στην έκδοση των 8,  η υπόθεση θα λήξει εκεί. Εάν η απόφαση είναι διαφορετική, τότε, τον λόγο θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης, μόνος αρμόδιος να αποφασίσει εάν τελικά θα εκδοθούν οι εκζητούμενοι.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση των 3 συνθέσεων του δικαστηρίου θα εκδοθεί -εκτός απροόπτου-στις 23 του μηνός.

Διαβάστε επίσης:

Όχι στην έκδοση ακόμη 2 Τούρκων στρατιωτικών πρότεινε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Σχόλια