Συμφωνία Κατρούγκαλου – κοινωνικών εταίρων για κοινό μέτωπο στα εργασιακά

Συμφωνία Κατρούγκαλου – κοινωνικών εταίρων για κοινό μέτωπο στα εργασιακά

Σε ένα κοινό κείμενο με τις πέντε βασικές θέσεις για τα εργασιακά, εν όψει της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ – ΣΕΒ – ΕΣΕΕ – ΣΕΤΕ – ΓΣΕΒΕΕ), παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Με το κοινό κείμενο οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων συμφωνούν στα εξής:

α) στην επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών,

β) οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων συμφώνησαν στο ότι δε χρειάζεται να αυξηθούν περαιτέρω τα όρια των ομαδικών απολύσεων,

γ) στο ότι δε χρειάζεται να επανέλθει το δικαίωμα της ανταπεργίας στους εργοδότες που ίσχυε έως το 1981,

δ) στην υποχρεωτικότητα των κλαδικών συμβάσεων, και

ε) στην αναθεώρηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982.

«Η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με τους πιστωτές δε θα είναι εύκολη», τόνισε ο υπουργός Εργασίας μετά το τέλος της συνάντησης και της υπογραφής της κοινής συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι και τα πολιτικά κόμματα θα στηρίξουν την προσπάθεια για τη δημιουργία εθνικού μετώπου στο εργασιακό.

«Σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας μας πήραν μια πολύ σημαντική απόφαση οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής μας θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση. Συμφώνησαν ότι μπορούμε να αποδεχτούμε ως βέλτιστες πρακτικές μόνο αυτές που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ζήτησαν να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος, να μην αποφασίζει το κράτος για τον ελάχιστο κατώτατο μισθό, αλλά να αποφασίζεται με κοινή διαπραγμάτευση μεταξύ τους και να  έχει γενική ισχύ», ανέφερε ο ίδιος.

«Τώρα λοιπόν, έχει έλθει η στιγμή να γίνει φανερό σε όλους, ειδικά στους ακραίους παίκτες ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς απορρύθμισης και της εργασιακής ζούγκλας των τελευταίων ετών. Και όσοι ονειρεύονταν και παραπάνω, ότι δηλαδή θα έφερναν στην Ελλάδα τον εργατικό κώδικα του Πινοσέτ, πρέπει ήδη να έχουν αντιληφθεί ότι έχουν απομονωθεί στην Ελλάδα και έχουν χάσει. Τώρα το στοίχημα είναι για την ανάπτυξη, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να καταπολεμηθεί η ανεργία», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ανέφερε ότι στη συνάντηση οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν σε ένα ελάχιστο σημείο συμφωνίας και ζήτησε «οι εργοδότες να μην υπαναχωρήσουν, να μην υπάρξουν δεύτερες σκέψεις». 

Ακόμη κάλεσε την κυβέρνηση «να προωθήσει αυτή τη συμφωνία και να είναι πραγματικό ανάχωμα και όχι μια νοητή κόκκινη γραμμή».

Με πληροφορίες από: naftemporiki.gr

 

 Σχόλια