12:04 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Σημίτης στη δίκη Άκη: Εγώ εκείνη τη στιγμή κοιτούσα τη Γιαδικιάρογλου που μιλούσε στην Πετροβασίλη...

Σημίτης στη δίκη Άκη: Εγώ εκείνη τη στιγμή κοιτούσα τη Γιαδικιάρογλου που μιλούσε στην Πετροβασίλη...

Την πασίγνωστη σκηνή της ταινίας «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» και την ατάκα με τη… «Γιαδικιάρογλου που κοιτούσε την Πετροβασίλη» θυμίζει η σημερινή κατάθεση Σημίτη στη δίκη Τσοχατζόπουλου, καθώς, παρότι πρωθυπουργός δεν δίστασε να δηλώσει πως δεν γνώριζε τίποτε από όσα γίνονταν και ενώ την ίδια στιγμή και για το ίδιο θέμα, σύμπασα η κοινωνία βοούσε.

Ο Κώστας Σημίτης δήλωσε πλήρη άγνοια για τις μίζες δισεκατομμυρίων που έπεσαν για τα εξοπλιστικά επί πρωθυπουργίας του καταθέτοντας σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων εμφανίζοντας το κύκλωμα Άκη να ενεργεί απολύτως αυτόνομα και τον ίδιο και τον περιβάλλον του να μην έχει ιδέα.

Ο πρώην πρωθυπουργός όπως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουν κληθεί ως μάρτυρες στην υπόθεση που κυριολεκτικά έχει συνταράξει την πολιτική σκηνή της Ελλάδας μετά  από απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία ζητήθηκε απ’ όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998 – 1999 να καταθέσουν.

Ο Κώστας Σημίτης, διεχώρισε σαφώς τη θέση του από την υπόθεση, δηλώνοντας πλήρη άγνοια, και λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν υπέπεσε στην αντίληψή του κάτι τότε και ο,τιδήποτε για μίζες βγήκε αργότερα όταν έγιναν δίκες σε άλλες χώρες με κατηγορουμένους υπαλλήλους που είχαν εντολή να κάνουν τις “χρήσιμες” πληρωμές αλλά κρατούσαν ποσά για τον εαυτό τους.

Ταυτόχρονα, στεγανοποίησε το ΚΥΣΕΑ και τον εαυτό του λέγοντας πως η δωροδοκία μπορεί να χωρέσει τόσο πριν φθάσει μια υπόθεση εξοπλιστικών στο ΚΥΣΕΑ όσο και αφού περάσει από αυτό.

Επιχειρώντας να αμβλύνει τις σκέψεις για τυχόν πολιτικές του ευθύνες, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως δεν επρόκειτο για ένα οποιοδήποτε στέλεχος της κυβέρνησης και απλό υπουργό Εθν. Άμυνας αλλά για έναν αναπληρωτή πρωθυπουργό επί δεκαετίες και τον υπ’ αριθμ δυο στο ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά την αναγκαιότητα των εξοπλισμών, ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στο επεισόδιο των Ιμίων ως τραγικό συμβάν που αποκάλυψε το αμυντικό έλλειμμα της χώρας έναντι των Τούρκων, εμφανίζοντας την Ελλάδα με μηδενικές σχεδόν δυνατότητες αναχαίτισης, κάτι που οδήγησε και στην απόφαση για την προμήθεια των εξοπλιστικών, η οποία όμως, όπως τόνισε, έγινε από το ΥΠΕΘΑ και τα τρία όπλα και όχι από το ΚΥΣΕΑ.

Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμφωνία του Ελσίνκι που αφορούσε την περικοπή των στρατιωτικών δαπανών και την έντονη αντίθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου σε αυτό, αφήνοντας μάλιστα αιχμές και για μερίδα του Τύπου την οποία ο Άκης Τσοχατζόπουλος «ήλεγχε» και η οποία ασκούσε πιέσεις προς την κατεύθυνση της προμήθειας, με τη φράση «όπλα ή βούτυρο».

Η κατάθεση Σημίτη

Πρώτος εκλήθη στο έδρανο ο Κώστας Σημίτης. «Χαίρετε» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του να πει την αλήθεια και μόνο την αλήθεια.

Πρ: Εσείς την περίοδο που υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα ΤΟR και τα υποβρύχια συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ:

Σημ: Με εκπλήσσει η ερώτηση γιατί μετέχει πάντα ο πρωθυπουργός ως προεδρεύων. Ήρθα ευχαρίστως για να διευκολύνω την απονομή Δικαιοσύνης. Δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.

Πρ: Πώς ακούγεται τόσο καλά η φωνή του μάρτυρα; Εδώ ο προηγούμενος δεν ακουγόταν. Ξέρουμε τη φωνή.

Σημ: Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης, δεν είχαμε τα μέσα αναχαίτισης (των τουρκικών δυνάμεων) στην υπόθεση των Ιμίων. Έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά γιατί πετούσε παραπάνω απ’ ότι έπρεπε. Όταν ρώτησα λοιπόν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ίμια, μου είπε όχι γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μας. Η τότε ηγεσία Ενόπλων Δυνάμεων μού είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης. Θα έπρεπε να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε λοιπόν και πήραμε 60 μαχητικά F16, 15 αεροσκάφη Mirage, τέσσερα υποβρύχια, ελικόπτερα κ.λπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι.

Πρ: Στις αποφάσεις να πάμε

Σημ: Είναι σημαντική αυτή η απόφαση γιατί αν η Τουρκία ήθελε να κάνει επέμβαση τύπου Ιμίων θα έπρεπε προηγουμένως να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό σήμαινε ότι πλέον δεν χρειαζόμασταν τόσους εξοπλισμούς. Συγκάλεσα λοιπόν την κυβερνητική Επιτροπή και με εισήγηση του τότε υπουργού Οικονομικών, πρότεινα αναβολή της αγοράς και μείωση του προϋπολογισμού κατά 1 τρις δραχμές.

Ο κ.Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι οι εξοπλισμοί για τη θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ (μόλις 4%). Υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο. Έγραφαν τότε: “Όπλα ή βούτυρο”. Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δις ευρώ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης.

Πρ: Ναι, αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1.

Σημ: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν. Άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.

Πρ: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;

Σημ: Όχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά δεν αποφασίζει για τις αγορές. Π.χ. Απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: υπάρχει δυνατότητα να γίνουν αγορά από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει.

Χωρίς τις τυπικές χειραψίες του προηγούμενου τετ α τετ με τους συντρόφους του ξεκίνησε η συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, όπου βασικός κατηγορούμενος είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας είδε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κώστα Σημίτη να κάνουν την εμφάνισή τους στην αίθουσα, όπου βρίσκεται για πρώτη φορά και η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη. Ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουν κληθεί ως μάρτυρες για την υπόθεση των παράνομων προμηθειών σε εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων ύστερα από απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία ζητήθηκε απ’ όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998 – 1999 να καταθέσουν.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας