Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών με ζητούμενο κοινή θέση για το προσφυγικό

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών με ζητούμενο κοινή θέση για το προσφυγικό

Με στόχο να εμφανιστεί η Ελλάδα με κοινή θέση στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας για το προσφυγικό, συγκαλείται το μεσημέρι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι  ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για την μέχρι τώρα συμπεριφορά της, που διόγκωσε το πρόβλημα και απομόνωσε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου διαφωνούν με ουσιαστικές πτυχές της πολιτικής της για το προσφυγικό.

Οι ελληνικές θέσεις

Ο βασικός κορμός των ελληνικών θέσεων διατυπώθηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη. Οι ελληνικές θέσεις, όπως τις ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας, βασίζονται στους παρακάτω άξονες:

1) Διαχείριση του Προσφυγικού:

  • Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην ΕΕ αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
  • Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
  • Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
  • Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες»

2) Μετεγκατάσταση
3) Οικονομική βοήθεια
4) Τουρκία

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει «εύχομαι η επιδίωξη εθνικής συνεννόησης από την κυβέρνηση να μην είναι προσχηματική».

Η Φώφη Γεννηματά έχει προειδοποιήσει «να μη προσπαθήσει για άλλη φορά ο κ. Τσίπρας να χρησιμοποιήσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ως ένα ακόμη βήμα καταγγελιών, μετάθεσης ευθυνών και επικοινωνιακής διαχείρισης του προβλήματος για να αποφύγει τις ευθύνες του. Εμείς στην σύσκεψη της Παρασκευής δεν πάμε να επικυρώσουμε ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης, πάμε για να χαράξουμε εθνική γραμμή. Εθνική γραμμή για να αποφύγουμε την εθνική καταστροφή». Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του δήλωσε: «Δεν είμαι σίγουρος πως ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει το πρόβλημα της χώρας. Είπε όλα καλά τα κάναμε και συνεχίζουμε να τα κάνουμε καλά, απλά θέλουμε και μια βοήθεια από τα άλλα κόμματα, σε όλα αυτά που κάνουμε καλά. Εάν πάμε έτσι στη συνάντηση των αρχηγών, δε θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα». Σχόλια