Συναγερμός από την εξάπλωση του κορονοϊού MERS στην Νότια Κορέα

Συναγερμός από την εξάπλωση του κορονοϊού MERS στην Νότια Κορέα

Περίπου 2.300 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα, στα σπίτια τους ή στο νοσοκομείο, ενώ περισσότερα από 1.900 σχολεία, η πλειονότητα των οποίων στην Σεούλ και στην γειτονική επαρχία Γκιεονγκί, έχουν κλείσει. Εδώ και δύο εβδομάδες οι αρχές έχουν καταγράψει τέσσερα νέα κρούσματα, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται πλέον συνολικά σε 87, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και τα έξι θανατηφόρα. Το τελευταίο θύμα της νόσου ήταν ένας 80χρονςο στην Νταετζόν, νότια της Σεούλ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στα σχολεία που εξακολουθούν να λειτουργούν εξετάζονται οι μαθητές, κυρίως με μέτρηση της θερμοκρασίας τους και, με την παραμικρή υποψία πυρετού τούς ζητείται να γυρίσουν στα σπίτια τους. Επίσης έχει διαπιστωθεί σαφής μείωση των πελατών στους κινηματογράφους, τα θεματικά πάρκα και τα εμπορικά κέντρα.

Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού MERS στη Νότια Κορέα είχε διαγνωστεί στις 20 Μαΐου και ήταν ένας ασθενής που είχε επιστρέψει στην χώρα από την Μέση Ανατολή. Οι νοτιοκορεατικές αρχές, οι οποίες κατηγορήθηκαν ότι καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα για να εντοπίζονται οι πιθανοί φορείς του κορονοϊού μετά την διάγνωση του πρώτου κρούσματος, δεσμεύτηκαν χθες να πραγματοποιήσουν μια εκστρατεία για να περιορίσουν την διάδοση του MERS. Ανακοίνωσαν ότι θα παρακολουθούν τις κινήσεις των ανθρώπων που έχουν τεθεί σε καραντίνα στα σπίτια τους μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Επίσης ήδη έχουν ακυρώσει εκατοντάδες δημόσιες εκδηλώσεις, σχολικές εκδρομές και αθλητικές διοργανώσεις.

Ο κορονοϊός MERS, για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία, έχει προσβάλει ανθρώπους από περισσότερες από 20 χώρες. Στη Σαουδική Αραβία, περισσότερα από 950 άτομα έχουν προσβληθεί από το 2012. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δόθηκε την Πέμπτη στην δημοσιότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιβεβαιωθεί 1.179 κρούσματα του MERS, εκ των οποίων τουλάχιστον 442 θανατηφόρα.Σχόλια