Συνάντηση Ν. Βούτση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Συνάντηση Ν. Βούτση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σε ευχάριστο κλίμα σημειώθηκε η συνάντηση του πρόεδρου της Βουλής Νίκου Βούτσηυ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με θέμα συζήτησης το Κυπριακό και άλλα μείζον εθνικά  θέματα.

 

Όπως επισήμανε ο Βούτσης, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. «Πιστεύω ότι προχωράμε καλά», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος νωρίτερα είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, μετά τις οποίες και οι δύο δήλωσαν ότι υπήρξε ταυτότητα απόψεων.Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι ενώπιον της Ελλάδας και της Κύπρου υπάρχουν τρεις διαφορετικές προκλήσεις: το Κυπριακό, η επίλυση των θεμάτων της οικονομικής κρίσης και η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την διέξοδο «από τη βαρβαρότητα, την τρομοκρατία και τις πολεμικές επιχειρήσεις».

Εξ’ αυτών, τόνισε, προκύπτει η μεγάλη πρόκληση για κοινή προσπάθεια, «ώστε να μπορέσουμε να διαδραματίσουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για να απαντηθούν αυτές οι προκλήσεις, για να υπερβούμε την κρίση και να υπάρξουν πραγματικά λύσεις μακροπρόθεσμες για τα εθνικά συμφέροντα».

Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε ότι στα μεγάλα εθνικά θέματα «βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος».

Το Κυπριακό ήταν επίσης στην ατζέντα της συνάντησης. Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση στη θέση ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και η λύση θα επέλθει με τον τερματισμό της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο, με την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 και με μια λύση που δεν θα καταργεί, αλλά θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και του κοινοτικού κεκτημένου, που θα πρέπει να εφαρμοστεί -όπως άλλωστε προβλέπει η Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε.- χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε, επίσης, ότι με τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής συζήτησαν για την αστάθεια στην περιοχή και συμφώνησαν ότι Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο πρόεδροι, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια νέα πορεία προς την εξυπηρέτηση των αρχών της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Σε ερώτηση κατά πόσον συζητήθηκε η παράδοση στην κυπριακή Βουλή του αρχειακού υλικού από την συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων του «Φακέλου της Κύπρου», ο κ. Ομήρου είπε ότι βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση γύρω από αυτό το ζήτημα, και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια ιστορική εκκρεμότητα και πως στο πλαίσιο της συνεννόησης αυτής, όταν υπάρξουν εξελίξεις θα γίνουν ανακοινώσεις.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Βούτσης ανέφερε: «Δυστυχώς πέρασαν 28 χρόνια από τότε που υπήρξε το ενδιαφέρον πολιτικό πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων. Είναι στη διάθεσή μας όλα τα υλικά, είναι σίγουρο πως μια πιο ενδελεχής διερεύνηση θα έφερνε στην επιφάνεια ενδεχομένως και άλλα ζητήματα. Και ως προς αυτή την ιστορική εκκρεμότητα, όπως σωστά τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος Ομήρου, όλοι θα σκεφτούμε, και οι κυβερνήσεις, η ελληνική κυβέρνηση έχει και θα έχει τον πρώτο λόγο, αλλά η Βουλή θα έχει τον τελευταίο για να δούμε πώς θα γίνει δυνατόν προς το κοινό καλό να αξιοποιηθεί αυτό το αρχειακό υλικό».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο να τεθούν ενώπιον των νομοθετικών σωμάτων των ευρωπαϊκών χωρών, λόγω της τρομοκρατίας, νομοθετήματα που να περιορίζουν τις ανθρώπινες ελευθερίες, ο κ. Βούτσης είπε ότι δεν θέλει να σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πηγή: ΑΜΠΕΣχόλια