Συνάντηση ΝΑΤΟ-Ρωσίας: Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε

Συνάντηση ΝΑΤΟ-Ρωσίας: Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε

Πρώτη επίσημη συνάντηση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και του πρεσβευτή της Ρωσίας στη Συμμαχία, Αλεξάντερ Γκρούσκο σημειώθηκε σήμερα, ύστερα από σχετική ανακοίνωση.

«Στη συνάντηση, επαναβεβαιώθηκε ότι διαφωνούμε για τα γεγονότα, την αφήγηση και τις ευθύνες για την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντηση.

Επίσης τόνισε ότι «πολλοί σύμμαχοι διαφωνούν όταν η Ρωσία προσπαθεί να περιγράψει (την κρίση στην Ουκρανία) ως εμφύλιο πόλεμο. Αυτό που γίνεται είναι ότι η Ρωσία αποσταθεροποιεί την ανατολική Ουκρανία, παρέχοντας υποστήριξη στους αυτονομιστές, πυρομαχικά, χρηματοδότηση, εξοπλισμό και επίσης διοίκηση και έλεγχο», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν βαθιές διαφωνίες».

Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη συνάντηση «ειλικρινή, σοβαρή, στην πραγματικότητα θα έλεγα πολύ καλή».

«Συμφωνήσαμε πως είναι προς το συμφέρον όλων μας να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους του πολιτικού διαλόγου. Είναι τόσο αναγκαίο όσο και χρήσιμο, ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς των εντάσεων», είπε, αναφερόμενος στο πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ των αμερικανικών και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη Βαλτική.

Από την πλευρά του ο απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ  δήλωσε ότι θέλει να περιμένει μέχρι να αναλυθούν τα «αποτελέσματα» της συνάντησης και «να εξεταστούν τα επιχειρήματα» των Συμμάχων προτού προγραμματιστεί μια νέα συνάντηση με αυτή τη μορφή.

Ο Γκρούσκο κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στη Μόσχα στέλνοντας ένα αντιτορπιλικό με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους κοντά στο Καλίνινγκραντ την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα αντιδράσει, αν καταστεί αναγκαίο.

«Πρόκειται για προσπάθειες να ασκηθεί στρατιωτική πίεση στη Ρωσία», είπε ο Γκρούσκο. «Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προληπτικά μέτρα για να αντισταθμίσουμε αυτές τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική βία», σημείωσε χαρακτηριστικά.Σχόλια