Συνάντηση πέντε υπουργών Άμυνας της ΕΕ με θέμα το μεταναστευτικό

Συνάντηση πέντε υπουργών Άμυνας της ΕΕ με θέμα το μεταναστευτικό

Οι υπουργοί Άμυνας πέντε χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν σήμερα τι είδους στρατιωτική επιχείρηση θα θέσουν σε εφαρμογή προκειμένου να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση μεταναστών στη Μεσόγειο, αλλά και τρόπους να ενισχύσουν την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας -που βρίσκονται στο Λοριέν της Βρετάνης για την 70η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης στις 10 Μαΐου 1945, δύο ημέρες μετά την πτώση του Γ΄ Ράιχ- προετοιμάζονται με αυτό τον τρόπο για το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας που είναι προγραμματισμένο για τις 18 Μαΐου.

Έπειτα από μια σειρά τραγικών ναυαγίων πλοιαρίων που μετέφεραν μετανάστες, οι πέντε υπουργοί «θα εξετάσουν τους πιθανούς τρόπους για την ανάληψη μιας ευρωπαϊκής (στρατιωτικής) δράσης» στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Κατά την έκτακτη σύνοδό τους στις 24 Απριλίου οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να ζητήσουν την έγκριση του ΟΗΕ για να ξεκινήσουν στρατιωτική δράση εναντίον των διακινητών μεταναστών στη Λιβύη.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι αναμένεται να παρουσιάσει τις αδρές γραμμές του σχεδίου αυτού αύριο Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα σχέδια ΕΕ, που σκοπεύει να αναχαιτίζει και να καταστρέφει τα πλοία που χρησιμοποιούν οι διακινητές για να μεταφέρουν ως τα ανοικτά τους μετανάστες όπου τους αφήνουν στην τύχη τους, προσκόπτει στο διεθνές δίκαιο που δεν της επιτρέπει να εισέρχεται στα χωρικά ύδατα της Λιβύης ή να αναχαιτίζει ένα πλοίο που έχει σημαία χωρίς διεθνές ένταλμα.

Αναμένοντας το πράσινο φως από τον ΟΗΕ, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι ίσως να δράσουν εναντίον των πλοίων που δεν φέρουν σημαία.

Σε κάθε περίπτωση θα ξεκινήσουν από το πιο απλό: να μοιράζονται δηλαδή τις πληροφορίες που διαθέτουν για τους διακινητές, επεσήμαναν ευρωπαϊκές πηγές.

Επίσης η παρακολούθηση από αέρος και μέσω ραντάρ ενδέχεται να συμπληρώσει τις πληροφορίες που συλλέγονται από τα πλοία που περιπολούν τη Μεσόγειο, κυρίως στο πλαίσιο της επιχείρησης Τρίτων.

Θα πρέπει να μπορέσουμε «να εντοπίσουμε τις περιοχές αναχώρησης, (να γνωρίσουμε) την κατάσταση ασφαλείας επί τόπου» και να δημιουργήσουμε «μια πολυεθνική ομάδα αξιωματικών» που θα σχεδιάζουν τις επιχειρήσεις, εξήγησε μια γαλλική στρατιωτική πηγή.Σχόλια