Συνάντηση του Δ. Αβραμόπουλου με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι

Συνάντηση του Δ. Αβραμόπουλου με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Κάιρο.

Στη χθεσινή «εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση», όπως τη χαρακτήρισε ο Έλληνας Επίτροπος, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε τη μεγάλη σημασία που διαδραματίζει η Αίγυπτος για τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και το γεγονός ότι η χώρα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, μιλώντας με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι το θέμα της μετανάστευσης απαιτεί μία σφαιρική προσέγγιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αλ Αχράμ», ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των ευρω-αραβικών σχέσεων και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σχετικά με τη δυνατότητα συνεργασίας ΕΕ-Αιγύπτου σε θέματα μετανάστευσης, ο κ. Αβραμόπουλος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να συζητήσουμε και να καθορίσουμε τους πιο κατάλληλους τρόπους για να αποτρέψουμε όσους, με παράνομο τρόπο, προσπαθούν να μεταναστεύσουν.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Αίγυπτο στον αγώνα της κατά της παράνομης μετανάστευσης, που αντιμετωπίζει από πολλές γειτονικές κοντινές χώρες, όπως η Σομαλία, η Αιθιοπία, το Σουδάν, το Ν. Σουδάν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κύμα των Σύρων προσφύγων.

Μίλησε για τον σημαντικό περιφερειακό ρόλο που παίζει η Αίγυπτος στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, που έχει προκαλέσει μόνον φέτος έως σήμερα 3.600 θανάτους στα νερά της Μεσογείου.Σχόλια