Συνάντηση Τσίπρα με τον υπ. Εξωτερικών της Ολλανδίας

Συνάντηση Τσίπρα με τον υπ. Εξωτερικών της Ολλανδίας

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας είχε συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι και κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μπερτ Κέντερς διατύπωσε τη θέση ότι προτιμότερο είναι να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος παρά κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

«Ορισμένες χώρες -μέλη της ΕΕ προτρέπουν την ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα. Όμως, όπως συμπεράναμε είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας σχετικά με το θέμα. Πολύ πιο σημαντικό είναι να έχουμε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων παρά αυτά να κλείσουν» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τη επίσκεψή του στα Σκόπια κάλεσε την ΠΓΔΜ «να είναι απολύτως έτοιμη να σταματήσει τους μετανάστες στα σύνορά της με την Ελλάδα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του, ως προεδρεύουσα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνουν συζητήσεις με την Αυστρία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ ώστε να βρεθεί μία αποτελεσματική λύση για τη μεταναστευτική κρίση.

Ο κ. Κέντερς, από τα Σκόπια μετέβη στη Γευγελή (κοντά στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα) όπου λειτουργεί κέντρο υποδοχής προσφύγων.

Την 1η Ιανουαρίου 2016, η Ολλανδία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για την περίοδο από 1.1.2016 έως 30.6.2016.

Η προσφυγική κρίση, η εσωτερική αγορά αλλά και το δημοψήφισμα στη Βρετανία είναι μερικά μόνο από τα κρίσιμα ζητήματα που έχει να διαχειριστεί η ολλανδική προεδρία τους επόμενους μήνες.

Οι βασικοί άξονες της Ολλανδικής Προεδρίας για το τρέχον εξάμηνο αφορούν στη μετανάστευση και διεθνή ασφάλεια, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω της καινοτομίας, τα υγιή οικονομικά και την ισχυρή ευρωζώνη, πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια.Σχόλια