Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση – «Αγκάθι» παραμένουν οι πλειστηριασμοί, ενώ ο χρόνος τελειώνει

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση – «Αγκάθι» παραμένουν οι πλειστηριασμοί, ενώ ο χρόνος τελειώνει

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους «κόκκινους δανειολήπτες», με τις συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των Θεσμών να συνεχίζονται, και την ελληνική πλευρά να εκφράζει την αισιοδοξία, ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν επιτυχώς μέσα στο Σαββατοκύριακο, δρομολογώντας την εκταμίευση της υποδόσης 2 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πλευρές φαίνεται πως συγκλίνουν στο μέτωπο της ανώτατης αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που θα προστατεύονται, με τη «χρυσή τομή» να βρίσκεται περίπου στα 180.000 ευρώ.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο των εισοδηματικών κριτηρίων, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να αναφέρουν πως η λύση μάλλον θα βρεθεί με τη χρήση των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις ελάχιστες ετήσιες δαπάνες χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων.

Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, τα εν λόγω μέτρα αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά το ποσοστό των νοικοκυριών που θα απολαμβάνουν προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Από την πλευρά τους, οι πιστωτές εκτιμούν πως μεγάλο μέρος των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους στην πραγματικότητα επιλέγουν στρατηγικά να μην πληρώσουν, εκμεταλλευόμενοι τις υπάρχουσες προστασίες.

Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, έχει σημειωθεί σημαντική προσέγγιση μεταξύ ελληνικής πλευράς και Θεσμών, στα ζητήματα της ρύθμισης των 100 δόσεων και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά στις 100 δόσεις, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως δέχεται τον σταδιακό περιορισμό της περιόδου χάριτος για οφειλέτες που χάνουν μια πληρωμή.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, η προθεσμία μπορεί να διαμορφωθεί στις 30 μέρες το πρώτο εξάμηνο του 2016, και στις 15 μέρες στο δεύτερο μισό του έτους, ενώ από το 2017 όποιος δεν πληρώνει εγκαίρως μια δόση θα αποβάλλεται αμέσως από τη ρύθμιση.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ως ισοδύναμο προκρίνεται η αυξημένη φορολόγηση τυχερών παιχνιδιών, χωρίς όμως ακόμα να έχει διευκρινιστεί το μοντέλο. Επίσης, άγνωστο παραμένει αν η αύξηση του φόρου θα επιβληθεί μόνο σε ορισμένα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, σε όλες τις στήλες, ή συνολικά σε δραστηριότητες τζόγου.

Σημειώνεται τέλος, πως το Eurogroup έχει ζητήσει την επίτευξη συμφωνίας μέσα στην εβδομάδα, ενώ το αργότερο έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει το Euro-working Group ώστε να κρίνει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, γεγονότα που δημιουργούν ένα στενό χρονοδιάγραμμα.Σχόλια