Συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η απραξία για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η απραξία για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Ευχάριστα νέα για τους γονείς των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία είχε προαναγγήλει μόλις πριν μια εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας δεν θα είναι 23% αλλά 13% για τα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 6% για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, τις σχολές χορού και τα ΙΕΚ, ενώ μηδενικός θα είναι ο ΦΠΑ για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Τι άλλαξε από τότε;

Τα δεδομένα που προσπαθούσε να υπερασπιστεί όλη την εβδομάδα ο κ. Φίλης δεν είναι τα πραγματικά. Κι αυτό διότι την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου εξέπνευσε και η νέα διορία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών –με ένα απλό δελτίο Τύπου όμως και όχι δημοσιοποιώντας κάποια απόφαση ή άλλη διάταξη νόμου- για την αναστολή της επιβολής του φόρου 23% στην Παιδεία.

Άρα από αύριο 26 Οκτωβρίου, σε φροντιστήρια, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και όχι μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, ισχύει αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ 23%.

Είμαστε σε συνεννόηση με την Κομισιόν

Σε συνεννόηση με την Κομισιόν βρίσκεται η κυβέρνηση για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως επεσήμανε ο κ. Φίλης στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 9.89.

«Θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη», είπε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλει φόρους που να είναι έξω από τη συμφωνία.

«Η Κομισιόν προκάλεσε το θέμα με την αναζήτηση ισοδύναμων τον Αύγουστο», ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του σε ισοδύναμα, όπως η οριζόντια αύξηση φορολογίας σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως το κόκκινο κρέας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναγκαστούν μαθητές να φύγουν από ιδιωτικά σχολεία, ο υπουργός Παιδείας απάντησε: «Καλώς να ορίσουν στο δημόσιο και να εξαναγκαστεί η πολιτεία να κάνει υποδομές για να τους υποδεχθεί. Μακάρι να έρθουν τα παιδιά στο δημόσιο σχολείο».

«Δεν είμαι στην τσέπη του καθενός, όποιος μπορεί όμως να δώσει 7.000 το χρόνο, μπορεί να δώσει και τα άλλα 700», κατέληξε.Σχόλια