Συνεχίζονται αύριο οι διαπραγματεύσεις – Όχι ΔΝΤ σε εκταμίευση

Συνεχίζονται αύριο οι διαπραγματεύσεις – Όχι ΔΝΤ σε εκταμίευση

Άγονος κρίθηκε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, καθώς οι συνεχείς συνεδριάσεις από την περασμένη Πέμπτη έως και το Σάββατο δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Joint EU Economy And Financial Services Press ConferenceΣύμφωνα με πληροφορίες από πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, οι εργασίες διεκόπησαν την Κυριακή, όπως ήταν προγραμματισμένο. Το «ραντεβού» που ήθελε να κλείσει η κυβέρνηση για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 4  Μαΐου, τελικώς δεν ευοδώθηκε.

Παρόλ’ αυτά, η ελληνική αποστολή δεν επιστρέφει απόψε στην Αθήνα, όπως σχεδιαζόταν, αλλά παραμένει στις Βρυξέλλες, καθώς οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με τον «δεύτερο γύρο» να ξεκινά αύριο στο Brussels Group. Απώτατος στόχος πλέον, είναι  το προγραμματισμένο Eurogroup της 11ης Μαΐου, αν και παραμένει στο τραπέζι μια έκτακτη συνεδρίαση, πριν την 6η Μαΐου ει δυνατόν.

Πηγές των δανειστών μιλούν για «αργή πρόοδο», ενώ το κλιμάκιο του ΔΝΤ είναι απολύτως αρνητικό για εκταμίευση δόσης, τουλάχιστον εκ μέρους του.dnt

Όπως είναι γνωστό, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ εμφανίζονται αμετακίνητοι σε όσα ζητούν περί ομαδικών απολύσεων και περικοπών στις συντάξεις. Μάλιστα, όπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, πηγές από το Ταμείο χαρακτηρίζουν «έκπληξη της δεκαετίας» τυχόν υποχώρηση των στελεχών του στα δύο αυτά ζητήματα.

Κυβερνητικές πηγές το βράδυ του Σαββάτου χαρακτήριζαν «ακατανόητη» την επιμονή των εκπροσώπων του ΔΝΤ για τα δύο αυτά θέματα, ενώ πρόσθεταν ότι η επίμονη αυτή θέση εκφράστηκε παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στα στελέχη του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν συγκριτικοί πίνακες από διάφορες χώρες στους οποίους αποτυπώνεται ότι η ανάπτυξη ευνοείται από την παρουσία συλλογικών συμβάσεων. Οι ίδιες πηγές κατέληγαν, δε, ότι για την Ελλάδα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι κάτι παραπάνω από «κόκκινη» γραμμή.

Διαβάστε επίσης: Εμπλοκή στις διαπραγματεύσειςΣχόλια