15:51 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Συνεχίζονται οι συλλήψεις λογοκρισίας δημοσιογράφων στο Κατάρ – Άθλιες συνθήκες εργασίας στην κατασκευή των γηπέδων για το Μουντιάλ του 2022

Συνεχίζονται οι συλλήψεις λογοκρισίας δημοσιογράφων στο Κατάρ – Άθλιες συνθήκες εργασίας στην κατασκευή των γηπέδων για το Μουντιάλ του 2022

Στην σύλληψη Βρετανών δημοσιογράφων του BBC, οι οποίοι βρέθηκαν στο Κατάρ για να κάνουν ρεπορτάζ σχετικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της χώρας.

Οι ρεπόρτερ κατήγγειλαν πως ενώ προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους συλλέγοντας πληροφορίες και φωτογραφίζοντας τα υπό κατασκευή γήπεδα, συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα, Ντόχα. Η σύλληψη έγινε την ώρα που βιντεοσκοπούσαν μια ομάδα εργατών, στην πλειοψηφία τους μετανάστες.

Όπως αναφέρει σχετικά με το περιστατικό ένας εξ αυτών, ο δημοσιογράφος Μαρκ Λόμπελ του BBC, «Ξαφνικά οκτώ λευκά οχήματα περικύκλωσαν το δικό μας και μας οδήγησαν με μεγάλη ταχύτητα, σε ένα δρόμο παράπλευρο του κεντρικού. Εκεί μας επιθεώρησαν δεκάδες αστυνομικοί που μας φώναζαν όταν προσπαθούσαμε να μιλήσουμε και όλος ο εξοπλισμός κατεσχέθη. Μας στρίμωξαν, μας χώρισαν και μας ανέκριναν με τρόπο εχθρικό, χωρίς να μας πουν γιατί μας συνέλαβαν. Δεν μπορούσαμε ούτε να τηλεφωνήσουμε, γιατί η σύλληψή μας θεωρήθηκε ύψιστης εθνικής ασφάλειας.

Περάσαμε τη νύχτα στη φυλακή. Όταν μας συνέλαβαν μας είπαν: Δεν μπορείτε να βάζετε τις κάμερες, όπου θέλετε. Εδώ δεν είναι η Disneyland. Το επόμενο πρωί μας ελευθέρωσαν, χωρίς να μας επιστρέψουν τον εξοπλισμό».

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες Γερμανοί δημοσιογράφοι είχαν
βρεθεί στην ίδια θέση.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι καταγγελίες σχετικά με τις κακές συνθήκες εργασίας των εργατών στα γήπεδα του Κατάρ, εν όψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που θα διοργανωθεί από τη χώρα.

Σε έκθεση της η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για εργάτες που δουλεύουν καθημερινά για 12 ώρες σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και ζουν συνωστισμένοι σε άθλιες συνοικίες. Η οργάνωση Human Rights Watch εστιάζει στα κυκλώματα που φέρνουν τους μετανάστες στο Κατάρ.

«Οι συνθήκες για τους μετανάστες στο Κατάρ δεν είναι καλές. Υπάρχει ένα καταχρηστικό σύστημα θεώρησης βίζας που τους δένει με τους εργοδότες τους και αν είναι ανέντιμοι, τότε έχουν μεγάλο πρόβλημα. Γιατί δεν μπορούν να φύγουν και δεν μπορούν να αναζητήσουν δουλειά κάπου αλλού», δήλωσε η Μίνκυ Γουόρντεν, διευθύντρια διεθνών προγραμμάτων της Human Rights Watch.

Σημειώνεται ότι από την αρχή των εργασιών, εκατοντάδες εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια των αγώνων. Σύμφωνα με την παγκόσμια συνομοσπονδία συνδικάτων, αν δεν αλλάξει ριζικά η κατάσταση μέχρι το 2022 θα έχουν σκοτωθεί πάνω από 4.000 εργάτες.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας