Συνεδριάζει σήμερα το EuroWorking Group – Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Σόιμπλε για Grexit

Συνεδριάζει σήμερα το EuroWorking Group – Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Σόιμπλε για Grexit

Στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group είναι όλα τα βλέμματα, όπου αναμένεται να γίνει μια αποτίμηση της σημερινής κατάστασης και να συζητηθούν τα αποτελέσματα των επαφών που πραγματοποίησαν οι θεσμοί μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και οι δύο πλευρές αναζητούν τη λύση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η πορεία των προαπαιτούμενων, για τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη δηλώσει ότι έχει υλοποιηθεί το ένα τρίτο εξ’ αυτών ενώ άλλο ένα τρίτο έχει συμφωνηθεί.

Σόιμπλε: Κούρεμα χρέους μόνο με έξοδο από την Ευρωζώνη

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, αλλά κυρίως προς την Αθήνα, για τη στάση που πρόκειται να τηρήσει το Βερολίνο το επόμενο διάστημα έστειλε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναφέροντας την απειλή του Grexit. «Πρέπει να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, αλλιώς δεν μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη», είπε ο κ. Σόιμπλε. Επίσης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ξεκαθάρισε πως οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο για κράτος-μέλος του κοινού νομίσματος. «Για να γίνει κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη», είπε ο Γερμανός υπουργός. Επανέλαβε μάλιστα και τη γνωστή θέση του πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητά της.

Σχόλια