Συνεργασία Γαλλίας – Ρωσίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Συνεργασία Γαλλίας – Ρωσίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Ότι η Ρωσία στηρίζει τις γαλλικές προσπάθειες για τη αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γαλλία «στον αγώνα εναντίον ενός κοινού κακού», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδεχόμενος τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, στη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος εκφράστηκε υπέρ ενός «μεγάλου συνασπισμού» για τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ελέγχει εκτεταμένα εδάφη σε Συρία και Ιράκ.

«Εχθρός μας είναι το Ισλαμικό Κράτος, έχει έδαφος, στρατό και πόρους, οπότε πρέπει να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο συνασπισμό για να πλήξουμε αυτούς τους τρομοκράτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του κ. Ολάντ στη Μόσχα αποτελεί τον τελευταίο σταθμό σε ένα μπαράζ διπλωματικών επαφών του Γάλλου προέδρου αυτή την εβδομάδα, στην επιδίωξή του να σχηματιστεί ένα ενιαίο μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε μετά από συνάντηση με τον κ. Ολάντ στον Λευκό Οίκο πως ακόμα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για συνεργασία με τη Ρωσία εναντίον των τζιχαντιστών, με δεδομένο ότι η Μόσχα συνεχίζει να βομβαρδίζει τη μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία και να στηρίζει το καθεστώς Άσαντ.

Την Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ, από την οποία ζήτησε μεγαλύτερη γερμανική συνεισφορά στη μάχη κατά των τρομοκρατών, με την Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει εκ νέου διατεθειμένη να βοηθήσει, χωρίς ωστόσο να δώσει στοιχεία για την πιθανή συνδρομή του Βερολίνου.

Σχόλια