Σύνοδος ΕΕ: Ανησυχία για τις πρακτικές Τραμπ – «Πρέπει να ανακτήσουμε πίστη στις δικές μας, και μόνο, δυνάμεις»

Σύνοδος ΕΕ: Ανησυχία για τις πρακτικές Τραμπ – «Πρέπει να ανακτήσουμε πίστη στις δικές μας, και μόνο, δυνάμεις»

Στην ανησυχία που εκφράστηκε από πολλές χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θέσεις και τις τακτικές της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Μάλτας και προεδρεύων της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, Τζόζεφ Μουσκάτ, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής των «28».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μουσκάτ, σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας στο οποίο τέθηκαν επί τάπητος οι διεθνείς εξελίξεις, ήταν εμφανής η «ανησυχία» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για τις «αποφάσεις» και τη «στάση» της διοίκησης Τραμπ. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε «καμία αίσθηση αντι-αμερικανισμού», αν και τονίστηκε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει «σιωπηλή» όταν τίθενται θέματα «αρχών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημείωσε ότι η διατλαντική συνεργασία ήταν πυλώνας ασφάλειας του δυτικού ελεύθερου κόσμου, ωστόσο η ΕΕ πρέπει πλέον να ανακτήσει την πίστη στις δικές της, και μόνο, δυνάμεις.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στην ΕΕ, ενώ επαίνεσε τη Λιβύη για τις προσπάθειες που κάνει για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Ερωτηθείς για το εάν η μεγαλύτερη απειλή για την ΕΕ προέρχεται από τον Ντόναλντ Τραμπ ή τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Τουσκ τόνισε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την Ένωση είναι να μην είναι η ίδια αρκετά ενωμένη, και να μην έχει το απαραίτητο θάρρος. «Είμαστε ακόμη 28 και όχι 27 και είμαστε ενωμένοι», πρόσθεσε.

«Στο μέλλον ξέρουμε ότι θα είμαστε 27, λόγω προφανών αιτιών, λόγω του Brexit. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμμαχία με το Ηνωμένο Βασίλειο εντός του NATO και δεν έχω καμία αμφιβολία – μετά τις σημερινές συζητήσεις – ότι η Τερέζα Μέι θα είναι αρωγός», είπε ακόμη ο Πολωνός ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι η διατήρηση των συμμαχικών σχέσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ, επίσης στο πλαίσιο του NATO, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

«Έχουμε διαφορετικό ταμπεραμέντο ή τρόπο έκφρασης, αλλά όλοι μας έχουμε τη βούληση να υπερασπιστούμε την Ευρώπη μας. Πολλοί συνάδελφοί μου εντός της Συνόδου με αποκάλεσαν «ο δικός μας Ντόναλντ», σε σχέση με τον άλλο Ντόναλντ (σ.σ. Τραμπ) και ήταν κάτι που μου άρεσε», κατέληξε ο κ. Τουσκ.Σχόλια