Σύνοδος Κορυφής: ΣΟΚ – Κλείνουν τα σύνορα

Σύνοδος Κορυφής: ΣΟΚ – Κλείνουν τα σύνορα

Δραματική αναμένεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα, αφού στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα τόνισε στους δημοσιογράφους πως «το κλείσιμο των συνόρων είναι μη αναστρέψιμο στην παρούσα φάση»

Και όλα αυτά… πριν καν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου.

Πρακτικά, κάτι τέτοιο σημαίνει πως η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspot κάτι που αναφέρεται ρητά στο προσχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που αναμένεται να υπογράψουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας: «Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρεται συγκεκριμένα το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες και την έναρξη των συνόρων από τη Frontex και στην ελληνική πλευρά στην περιοχή της Ειδομένης.

«Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed», αναφέρει το κείμενο.

Επίσης στο σχέδιο προβλέπεται η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).

Ακόμη αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα παραμένουν εδώ μέχρι να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σχόλια