Σύντομα στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών

Σύντομα στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών

Ότι οι επικεφαλής των Θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα σύντομα, μόλις έχουν στα χέρια τους «αρκετές πληροφορίες», επανέλαβε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, ενώ σημείωσε ότι συνεχίζεται η τεχνική εργασία Θεσμών και ελληνικών αρχών, και η ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση.

Αναφερόμενη στην απόφαση δημιουργίας ειδικής ομάδας εργασίας που θα αφορά sτη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο δημοκρατικό έλεγχο των προγραμμάτων προσαρμογής, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι η εμπλοκή του ευρωκοινοβουλίου ήταν πάντοτε στενή και έτσι θα συνεχίσει να είναι.

«Από τότε που ξεκίνησε το ελληνικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είναι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ενώ οι επίτροποι Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί εμφανίζονται τακτικά ενώπιον της Ευρωβουλής για να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές», παρατήρησε η ίδια.

«Η νομοθεσία προβλέπει ένα ρόλο για το Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με το πρόγραμμα», στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και σε ό,τι αφορά στην εμφάνιση των αρμόδιων επιτρόπων στις αντίστοιχες επιτροπές του ΕΚ, συνέχισε.

«Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ρωτήθηκε ποιος θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν σε αυτήν την ομάδα εργασίας σε περίπτωση που ζητηθεί κάτι τέτοιο και απάντησε ότι οι επίτροποι Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί θα συμμετείχαν ‘’μετά χαράς’’. Η Επιτροπή θα συζητήσει το εν λόγω ζήτημα με τις αρχές του Ευρωκοινοβουλίου και θα στείλει τον κατάλληλο συνομιλητή ανάλογα με το αίτημα», πρόσθεσε.

Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά με τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η κ. Μπράιτχαρτ είπε ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, η οποία δε θα περιλαμβάνει ονομαστική διαγραφή του.Σχόλια