Συντονισμένο κλείσιμο των συνόρων προτείνει ο αυστριακός ΥΠΕΞ

Συντονισμένο κλείσιμο των συνόρων προτείνει ο αυστριακός ΥΠΕΞ

Η προσφυγική ροή πρέπει να ανακοπεί «συντονισμένα», στην ιδανική περίπτωση, όχι μόνον στα αυστριακά σύνορα, αλλά  και στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, υποστηρίζει σε αποψινές δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) στο περιθώριο της σημερινής επίσκεψής του στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα πολυήμερη περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με κύριο θέμα την προσφυγική κρίση, αναφέρει πως η Αυστρία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες με τα Σκόπια για την υποστήριξη της χώρας αυτής οικονομικά και με προσωπικό, στη διαφύλαξη των συνόρων.

Ο ίδιος, στις συνομιλίες του στο Σαράγιεβο σημείωσε πως οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να προσανατολιστούν σε μια διαφορετική κατάσταση στην προσφυγική κρίση και πως πολύ καθοριστικής σημασίας θα είναι να βρεθούν τα Δυτικά Βαλκάνια προετοιμασμένα για αυτή την κατάσταση, ενώ το κλείσιμο των συνόρων πρέπει να γίνεται συντονισμένα και από κοινού.

Κατά την άποψή του, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν κατανόηση για την πρόσφατη αυστριακή απόφαση να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των προσφύγων που θα γίνονται αποδεκτοί στη χώρα του.

Νωρίτερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βόσνιο ομόλογό του, Ιγκόρ Τσάρναντακ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε υποστηρίξει το προτεινόμενο από τον ίδιο, σχέδιο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης από κοινού με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας πως, εάν οι πρόσφυγες ανακόπτονται στα σύνορα της Αυστρίας, θα υπάρχει πραγματικά μια υπερβολική επιβάρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το ανώτερο όριο αποδοχής προσφύγων που έχει αποφασίσει η Βιέννη (σ.σ. το 2016 θα ανέλθει σε 37.500 πρόσφυγες), τόνισε πως η Αυστρία δεν θέλει απλά να κλείσει τα σύνορά της και να αφήσει τις χώρες αυτές μόνες τους με το πρόβλημα, αλλά να αναζητήσει μία κοινή λύση, ειδικότερα με τη Σερβία και τα Σκόπια.

 Ενόψει της αναμενόμενης για την επόμενη εβδομάδα, υποβολής αίτησης από τη Βοσνία για την ένταξή της στην Ε.Ε., ο Σεμπάστιαν Κουρτς παρατήρησε πως η Βιέννη τηρεί «σαφή στάση», υποστηρίζοντας πάντα τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη την οποία θα συνεχίζει να υποστηρίζει και στο μέλλον, ενώ παραδέχθηκε ότι η προσέγγιση της χώρας αυτής με την Ε.Ε. θα είναι μία μακρά διαδικασία.ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια