Συντριπτικό το «όχι» των Πολωνών στο ευρώ – Απομακρύνεται κάθε σκέψη εγκατάλειψης του ζλοτ

Συντριπτικό το «όχι» των Πολωνών στο ευρώ – Απομακρύνεται κάθε σκέψη εγκατάλειψης του ζλοτ

Το ποσοστό των Πολωνών που αντιτίθεται στην εγκατάλειψη του εθνικού νομίσματος ζλότι και στην υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος ανήλθε στο 70%, το υψηλότερο μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του ινστιτούτου CBOS που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Μόλις το 25% τάσσεται υπέρ της ένταξης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το CBOS, μία ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές στις οποίες νικητής αναδείχτηκε ο συντηρητικός Αντρέι Ντούντα, ο οποίος έχει εκφράσει την άρνησή του στην ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ στο άμεσο μέλλον.

Σε δημοσκόπηση του περασμένου Νοεμβρίου, το 68% των Πολωνών είχε ταχθεί κατά και το 24% υπέρ του ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι είχαν δηλώσει αναποφάσιστοι.

Ο μεγαλύτερος αριθμός Πολωνών που επιθυμεί την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη είχε καταγραφεί στις αρχές του 2002 προτού η Πολωνία ενταχθεί στην Ε.Ε.

Η Πολωνία –η μεγαλύτερη οικονομία στην ανατολική Ευρώπη– ετοιμάζεται για την υιοθέτηση του ευρώ, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα το πράξει. Από τη στάση της κοινής γνώμης φαντάζει απίθανο να ενταχθεί η χώρα στην Ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 16 ως τις 22 Απριλίου.Σχόλια