Συντριβή Τουπόλεφ: Τα σενάρια που εξετάζουν οι ρωσικές αρχές

Συντριβή Τουπόλεφ: Τα σενάρια που εξετάζουν οι ρωσικές αρχές

Εκτός των βασικών σεναρίων για τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους Τουπόλεφ παραμένει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, με τις ρωσικές αρχές να θεωρούν πιο πιθανή αιτία για τη συντριβή την τεχνική βλάβη και το ανθρώπινο λάθος.

«Οι ερευνητές εξετάζουν όλες τις εκδοχές. Είναι πολύ νωρίς για να πουν κάτι συγκεκριμένο. Όμως η εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας δεν είναι στα βασικά σενάρια» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τέσσερα σενάρια εξετάζουν οι Ρώσοι για την συντριβή του Τουπόλεφ

Αντίστοιχη δήλωση έκανε το πρωί και ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, επαναλαμβάνοντας ότι οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο λάθους του πιλότου ή τεχνικού προβλήματος, ενώ ειδικοί και σχολιαστές μιλούν περισσότερο για την παλαιότητα του μοντέλου του αεροσκάφους, παρά για την πιθανότητα επίθεσης.

Τα σενάρια που εξετάζουν οι ρωσικές αρχές

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας, οι τέσσερις εκδοχές εξετάζονται ως πιθανότερες για τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους ανήμερα τα Χριστούγεννα στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 92 άνθρωποι, είναι οι εξής:

– να διείσδυσε κάποιο ξένο αντικείμενο στον κινητήρα του Tu-154,

– να απώλεσε το αεροσκάφος ισχύ λόγω της κακής ποιότητας των καυσίμων,

– να παρουσίασε μηχανική βλάβη,

– να έκανε κάποιο λάθος χειρισμού ο κυβερνήτης του.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την FSB, υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας οι οποίοι έχουν κληθεί να καταθέσουν, καθώς και ένα βίντεο, τραβηγμένο από κάμερα στο παρμπρίζ αυτοκινήτου, το οποίο εξετάζεται.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποδείξεις ή ενδείξεις που να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής ενέργειας ή δολιοφθοράς» επισημαίνει η υπηρεσία.

Συνεχίζονται οι έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη παραμένει γιγαντιαία επιχείρηση στη Μαύρη Θάλασσα για τον εντοπισμό του «μαύρου» κουτιού αλλά και των σορών των επιβαινόντων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η επιχείρηση για την αναζήτηση και ανάσυρση των θυμάτων, στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες στρατιώτες, διασώστες και δύτες, δεν σταμάτησε λεπτό κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 11 σοροί. Δέκα από αυτές έχουν ήδη μεταφερθεί στη Μόσχα.

Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας: Δεν φορούσαν σωσίβια τα θύματα 

Σε διάψευση των πληροφοριών που ανέφεραν ότι πολλά από τα θύματα της συντριβής του Tu-154 στη Μαύρη Θάλασσα βρέθηκαν να φορούν σωσίβια προχώρησε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Όλες οι φήμες, από ανώνυμες πηγές, ότι οι επιβάτες του αεροσκάφους Tu-154 φορούσαν σωσίβια είναι αισχροί υπαινιγμοί, απολύτως αναληθείς» τόνισε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο. «Από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας το υπουργείο Άμυνας και οι άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες παρέχουν στα μέσα ενημέρωσης διεξοδική και αμερόληπτη πληροφόρηση σχετικά με την πρόοδο στις έρευνες», πρόσθεσε.

Στο αεροπλάνο Tu-154 επέβαιναν 92 άνθρωποι, ανάμεσά τους 64 μέλη της Χορωδίας του Κόκκινου Στρατού, που πήγαιναν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία.Σχόλια