Συριακή αντιπολίτευση: Επιτάχυνση της πολιτικής μετάβασης και διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών με το καθεστώς

Συριακή αντιπολίτευση: Επιτάχυνση της πολιτικής μετάβασης και διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών με το καθεστώς

Την επιτάχυνση των συνομιλιών για τη συμφιλίωση στη Συρία φαίνεται να αποζητά η Ανώτατη Διαπραγματευτική Επιτροπή (HNC) της συριακής αντιπολίτευσης, γεγονός που προϋποθέτει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πιέσει για τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

«Σκοπεύουμε σοβαρά να επιταχύνουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία. Πιστεύω ότι το καθεστώς, όπως πάντα, δεν είναι σοβαρό και δεν θα είναι έτοιμο για απευθείας διαπραγματεύσεις. Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να επιμείνει στην ανάγκη για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, να επιταχύνει τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης», επεσήμανε ο επικεφαλής της HNC, Άσαντ Ζούμπι, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Την Τετάρτη, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα είχε δηλώσει ότι οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε απευθείας συνομιλίες. Ωστόσο, ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Ομράν Ζούμπι δήλωσε σε Ρώσους δημοσιογράφους, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν.Σχόλια