ΣΥΡΙΖΑ: Ενημέρωση της Πολιτικής Γραμματείας για τη διαπραγμάτευση από τον Α. Φλαμπουράρη

ΣΥΡΙΖΑ: Ενημέρωση της Πολιτικής Γραμματείας για τη διαπραγμάτευση από τον Α. Φλαμπουράρη

Πολλαπλά είναι τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο Έλληνα πρωθυπουργός, με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού μετά και τη νέα πρόταση των Θεσμών, αλλά και τις εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή την ώρα, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των Θεσμών στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης ενημερώνει την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, επιχειρώντας να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Το έργο του κ. Φλαμπουράρη κρίνεται δύσκολο, καθώς στο εσωτερικό του κόμματος αυξάνονται οι επιφυλάξεις από βουλευτές αλλά και οι αντιδράσεις από στελέχη και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό άλλωστε της ανησυχίας του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι χθες συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή και του κυβερνητικού εταίρου κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος νωρίτερα από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας είχε πει ότι δεν θα ψηφίσει αύξηση της φορολογίας στα νησιά.

Σημειώνεται ότι εχθές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, και στην συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο Νίκος Παππάς διεμήνυσαν ότι χρειάζεται ομοψυχία από την κοινοβουλευτική ομάδα, και ότι στην περίπτωση που η συμφωνία δεν ψηφιστεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τότε θα έχουμε εκλογές.

Ο κ. Παππάς μάλιστα φρόντισε να κόψει τα σενάρια περί συμμαχικών κυβερνήσεων, λέγοντας ότι ο Τσίπρας δε θα γίνει Παπαδήμος και ότι δε θα στηριχθεί από μία ετερόκλητη συμφωνία της παρούσας βουλής.

Ενδεικτική, του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Νίκου Φίλη ο οποίος εκτίμησε μεν ότι η συμφωνία θα περάσει από την Βουλή, ωστόσο πρόσθεσε ότι «τίποτε δεν είναι βέβαιο» και υπογράμμισε πως «όσοι έχουν βγει εύκολα και λένε ότι δε θα ψηφίσουν, πιστεύω ότι μετά από την συζήτηση θα πειστούν ότι είναι προσωπική ευθύνη απέναντι στην ιστορία, τον λαό, τη χώρα, να προχωρήσει αυτή η υπόθεση και να μην έχουμε συνθήκες πολιτικής αστάθειας».

Υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας έχει ταχθεί ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ, αντίθετα, επιφυλάξεις έχουν κρατήσει οι κ.κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης, που έχει δηλώσει ότι δε θα ψηφίσει την συμφωνία που είναι μνημόνιο, ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, που έχει χαρακτηρίσει την συμφωνία ακραία και αντικοινωνική, ο κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο κ. Ζερδέλης, o κ. Δημήτρης Κοδέλας, και η κ. Ελένη Σωτηρίου.

Καθοριστική αναμένεται να είναι η στάση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ ένα ακόμη στέλεχος που θα παίξει ρόλο είναι ο κ. Μανώλης Γλέζος, ο οποίος ακόμη δεν έχει πάρει θέση.


Σχόλια