ΣΥΡΙΖΑ: Να καταθέσουν οι καναλάρχες στην εξεταστική για τα δάνεια που έλαβαν τα ΜΜΕ και τα κόμματα

ΣΥΡΙΖΑ: Να καταθέσουν οι καναλάρχες στην εξεταστική για τα δάνεια που έλαβαν τα ΜΜΕ και τα κόμματα

Τους Ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών και τους εκδότες θέλει να καλέσει στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των δανείων που έλαβαν επιχειρήσεις ΜΜΕ και κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση διατυπώθηκε από τον εισηγητή του κυβερνώντος κόμματος Σπύρο Λάππα, ο οποίο ζήτησε να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή οι κ.κ. Μπόμπολα, Ψυχάρης, Βαρδινογιάννης, Κυριακού για ΑΝΤ1, Αλαφούζος, Κοντομηνάς, Αναστασιάδης και Κουρτάκης.

Με το αίτημα συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ η ΝΔ ζήτησε να κληθεί και ο διευθυντής της «Αυγής» προκειμένου να δώσει απαντήσεις για το ζήτημα της offshore που εντάσσεται στο μετοχολόγιο της εφημερίδας.

Όμως ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ εξέφρασε την άποψη πως θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό να κληθούν οι οικονομικοί διευθυντές των ΜΜΕ που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των δανείων και είναι σε θέση να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στην επιτροπή.

Στη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι τα δάνεια προς ΜΜΕ ανέρχονται σε 12,6 εκατ. ευρώ και προς τα κόμματα 10,2 εκατ. ευρώ.

Η ΝΔ έλαβε δάνειο ύψους 2,4 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 5 εκατ. ευρώ. Λόγω μη αποπληρωμής των δόσεων η Attica Bank έχει στείλει εξώδικα, στα οποία –όπως είπε- δεν υπήρξε ανταπόκριση. Έκανε λόγο για μη συνεργάσιμους δανειολήπτες και διευκρίνισε πως μετά την ψήφιση του Κώδικα Δεοντολογίας η τράπεζα βρίσκεται σε επικοινωνία με τα κόμματα για τη διευθέτηση των υποχρεώσεων τους. «Προσδοκούμε το σύνολο του ποσού και θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα», ανέφερε. Η συνολική οφειλή του ΠΑΣΟΚ ανέρχεται πλέον σε 6,5 εκατ. ευρώ – μαζί με τόκους, ενώ η τελευταία δόση αποπληρωμής έγινε το 2011 και ήταν ποσό 204.000 ευρώ. Το δάνειο του ΚΚΕ είναι εξυπηρετούμενο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει αποπληρώσει.

Σε ότι αφορά τη δανειοδότηση των ΜΜΕ ο κ. Αντωνόπουλος σημείωσε ότι η Attica Bank ακολουθεί μια συντηρητική πολιτική. Συνολικά τα δάνεια προς ΜΜΕ ανέρχονται σε 12,6 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,26% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας. Από το ποσό αυτό, η εκτίμηση κινδύνου της τράπεζας για μη αποπληρωμή  ανέρχεται σε 6,9 εκατ. ευρώ.

 Σχόλια