Σύσφιξη σχέσεων με τους Γερμανούς στον τομέα του κινηματογράφου

Σύσφιξη σχέσεων με τους Γερμανούς στον τομέα του κινηματογράφου

«Σημαντική πρωτοβουλία για τη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων» χαρακτήρισε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης την πραγματοποίηση για πρώτη φορά του ελληνικού κινηματογραφικού φεστιβάλ Hellas Filmbox Berlin, από το νεοσύστατο Ελληνογερμανικό Πολιτιστικό Σύνδεσμο Deutsch- Griechische Kulturassoziation E.V.
«Σε μια εποχή που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας αμοιβαία επιφυλακτικότητα, η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στην εκπλήρωση της επείγουσας ανάγκης για αλληλοκατανόηση», είπε ο κ. Ξυδάκης κατά τη σημερινή αναγγελία της ίδρυσης του φεστιβάλ, που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών και την οποία χαιρέτησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.
«Καταλάβαμε τη μεταπολεμική Γερμανία μέσα από τις ταινίες του Φασμπίντερ, του Βέντερς, της Φον Τρότα και του Χέρτσογκ» συνέχισε ο κ. Ξυδάκης. «Ανακαλύψαμε την ψυχή αυτής της χώρας, τη μεγάλη προσπάθειά της για την ανοικοδόμηση και τη δημοκρατία. Στο «Ο Ελληνας φίλος» είδαμε πώς έγινε εκεί αντιληπτό το μεταναστευτικό κύμα, στο «Γερμανία, χλωμή μητέρα» χειροκροτήσαμε μια σπαρακτική ελεγεία. Χαιρετίζω το νεοσύστατο αυτό φεστιβάλ ως ένα μικρό αντιδάνειο προς τους Γερμανούς φίλους και γείτονες στην ευρωπαϊκή κοινότητα: Όπως εμείς καταλάβαμε τη σύγχρονη Γερμανία μέσα από τον κινηματογράφο της, έτσι και εκείνη μπορεί να καταλάβει πολλά από τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας. Την εικόνα όχι μεσ’ από τα δελτία ειδήσεων, αλλά την εικόνα που ταλαντούχοι δημιουργοί μετουσιώνουν σε τέχνη. Αλλωστε, ο ελληνικός κινηματογράφος υπήρξε ο πρώτος που αισθάνθηκε και κατέγραψε τη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων. Μεσ’ από αυτόν, οι Γερμανοί θα καταλάβουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την αγωνιούσα Ευρώπη του σήμερα».

Σχόλια