Σεισμός αρκετών Ρίχτερ στην Δικαιοσύνη με την τιμωρία Ντογιάκου

Σεισμός αρκετών Ρίχτερ στην Δικαιοσύνη με την τιμωρία Ντογιάκου

Σεισμό αρκετών ρίχτερ στην ελληνική Δικαιοσύνη η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται στο επίκεντρο της Δημοσιότητας με τις ένθεν και ένθεν αντιδικίες ακόμη και ανάμεσα σε Δικαστικούς Λειτουργούς, προκαλεί η απόφαση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου να επιβάλλει ποινή στέρησης 40 ημερών στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ισίδωρο Ντογιάκο, στερώντας του παράλληλα το δικαίωμα της υποψηφιότητας για τις εκλογές στην εισαγγελία Εφετών.

Νομικοί κύκλοι εμφανίζονται «μουδιασμένοι» καθώς η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται στο παρά τρία των εκλογών. Βλέπουν μάλιστα πίσω από αυτήν την απόφαση την ανοικτή «ρήξη» η οποία υπάρχει μεταξύ του κ. Ντογιάκου και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου αλλά και συγκεκριμένων στελεχών της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Από εχθές το πρωί, πάντως, στην εισαγγελία Εφετών επικρατούσε αναβρασμός. Την ίδια στιγμή, όπως λέγεται, οι δικαστικές Αρχές αναμένεται να ολοκληρώσουν έρευνες για υποθέσεις που ανασύρθηκαν από το αρχείο και στις οποίες έχει αναφερθεί το ereportaz.

ntogiakos
Ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος

Στην υπόθεση Ντογιάκου τώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο προιστάμενος της εισαγγελίας Εφετών είχε τιμωρηθεί σε πρώτο βαθμό με την ποινή της απλής επίπληξης. Η πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Ντογιάκου αφορά στο γεγονός πως είχε δρομολογήσει την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών με θέμα: «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών». Το πειθαρχικό συμβούλιο συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης, και προχώρησε στην επιβολή πειθαρχικής ποινής στέρησης μισθών για 40 ημέρες.

Τι γίνεται με τις προαγωγές; 

Στο μεταξύ σιγή ιχθύος τηρεί η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης σε σχέση με τις προαγωγές ανώτατων δικαστών οι οποίες έχουν μείνει στον «πάγο». Το θέμα ανέδειξε το ereportaz ενώ υπάρχει και η σχετική επιστολή του πρώην Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή.

n-paraskeuopoulos-poios-einai-o-neos-up-dikaiosunis.w_l
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλος

Σύμφωνα με όσα (δεν) έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, σε καθεστώς «ομηρίας» βρίσκονται ανώτεροι δικαστές από την περίεργη κωλυσιεργία της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την πλήρωση των κενών θέσεων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου αλλά και Συμβουλίου της Επικρατείας.

Από τις 30 Ιουνίου 2016 -οπότε και έμειναν «ορφανές» τέσσερις θέσεις αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο και μία στο Συμβούλιο της Επικρατείας- μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναπλήρωσής τους καθώς ακόμη δεν έχει αποφασίσει το υπουργικό Συμβούλιο!

Νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν «πρωτοφανές» το διάστημα που έχει μεσολαβήσει καθώς όπως συνηθίζεται αμέσως μετά την αποχώρηση δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία ξεκινά η διαδικασία των προαγωγών που δεν διαρκεί περισσότερο από έναν μήνα!

Κανείς όμως δεν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους ενώ βρισκόμαστε στο παρά πέντε του νέου δικαστικού έτους η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει.Σχόλια