Σεισμός πολλών ρίχτερ στην Λευκάδα ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα – Νεκρές δύο γυναίκες

Σεισμός πολλών ρίχτερ στην Λευκάδα ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα – Νεκρές δύο γυναίκες

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής (17/11/2015) στη Λευκάδα με αποτέλεσμα δύο άτυχες γυναίκες να χάσουν τη ζωή τους.     

Η πρώτη όταν όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον οποίο διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι, ενώ για τη δεύτερη δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες

Μεγάλος σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η γυναίκα που απεβίωσε πρώτη χρονικά, ήταν μόλις 60 ετών και το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Ποντή Βασιλικής.

Νωρίτερα, ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, τονίζοντας πως ο σεισμός της Λευκάδας είναι συνέχεια του σεισμού της Κεφαλονιάς.

«Η δόνηση βεβαίως έγινε αισθητή σε έναν ευρύτερο χώρο της Ελλάδας, από την Ήπειρό μέχρι τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, ακόμα και στην Αττική. Θεωρώ ότι είναι μία δόνηση που έγινε σαν συνέχεια του σεισμού της Κεφαλονιάς» κατέληξε ο κ. Λέκκας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Σημαντικές είναι οι ζημιές στο χωριό Αθάνι της Λευκάδας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπου κάτοικοι αναφέρουν σπίτια που έχουν καταρρεύσει. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως έχει υποστεί σοβαρές ζημιές η εκκλησία του χωριού.

Ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στο λιμάνι αλλά και το γυμνάσιο της Βασιλικής, στο νότιο ακρωτήριο της Λευκάδας, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν εικόνα για την έκταση των προβλημάτων.

Ο Σωτήρης Σκιαδαρέσης Πρόεδρος Επιμελητηρίων Ιονίων Νήσων ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν ζημιές, μίλησα με εμπόρους, πολύ λίγα πράγματα, είμαστε μαθημένοι, οι κατασκευές είναι πολύ γερές, καινούριες, άντεξαν». 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας καθώς εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση είναι στοπ πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει η περιοχή και δεν θεωρείται τόσο ισχυρός.

Σε Λευκάδα και Κεφαλονιά τα σχολεία θα μείνουν κλειστά. 

Oι πρώτες φωτογραφίες με μικροζημιές που δημοσιεύουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης: 

Σύμφωνα πάντως με το Ευρω-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο EMSC ο σεισμός ήταν 5,6 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό ινσιτούτο USGS ο σεισμός ήταν 6,5 Ρίχτερ:

 Σχόλια