Σκάνδαλο στον Ελλ. Στρατό: Κύκλωμα με συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματικών που λυμαίνονται τις προμήθειες

Σκάνδαλο στον Ελλ. Στρατό: Κύκλωμα με συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματικών που λυμαίνονται τις προμήθειες

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ φέρεται να έχει βγάλει κύκλωμα νυν και πρώην στρατιωτικών και εταιρειών που ελέγχει τις προμήθειες ένδυσης και υπόδησης του Ελληνικού Στρατού.

Ολοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς ιστορίες για τους «αρουραίους» στον Ελληνικό Στρατό που λυμαίνονται τις προμήθειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που γίνονται κάθε χρόνο σε ρούχα, άρβυλα, στολές και άλλα είδη ένδυσης.

Σήμερα η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει καταγγελίες και ενδείξεις για τη δράση ενός εκτεταμένου και καλά δικτυωμένου κυκλώματος, που εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί εδώ και πολλά χρόνια στο μεγάλο κόλπο των προμηθειών ένδυσης και υπόδησης στον Στρατό. Μέσα από υπερκοστολογήσεις προϊόντων, έλεγχο των προδιαγραφών και διαγωνισμούς, το κύκλωμα αυτό φέρεται να απομυζά ετησίως πάνω από 15-20 εκατ. ευρώ από ένα σύνολο αξίας προμηθειών 45 εκατ. ευρώ για τον Ελληνικό Στρατό.

Μόνο την τελευταία δεκαετία τα «κέρδη» εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες το κύκλωμα αυτό απαρτίζεται από υψηλόβαθμους εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού και από συγκεκριμένες επιχειρήσεις που συμμετέχουν σταθερά στους διαγωνισμούς.

Στο εν λόγω κύκλωμα φέρονται να έχουν εμπλοκή περισσότερα από 15 φυσικά πρόσωπα και τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις-προμηθευτές που δεν έχουν ουσιαστική παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά πραγματοποιούν τους ενδιάμεσους κάνοντας εισαγωγές από εργοστάσια της Κίνας, της Ταϊλάνδης, του Μπανγκλαντές κ.λπ.

Για παράδειγμα, τα άρβυλα που χρησιμοποιεί ο Στρατός, που θεωρούνται ξεπερασμένα και κοστίζουν περίπου 50 ευρώ κατά έναν περίεργο τρόπο δεν αντικαθίστανται. Μάλιστα, υπάρχουν προτάσεις να μειωθεί το κόστος για τις Ενοπλες Δυνάμεις κατά ένα εκατομμύριο ευρώ, ωστόσο, αντί να προχωρήσουν, έχουν παγώσει, ενώ ‘έγινε προμήθεια υλικού για τα παλαιού τύπου αξίας άνω των πέντε εκατομμυρίων με προοπτική κατασκευής ως το 2020.

Ακόμη, ένα παράδειγμα είναι το πουλόβερ του Στρατού το οποίο αποφασίστηκε να αντικατασταθεί από ζακέτα τύπου fleece. Αν και η απόφαση έχει παρθεί, εγκρίθηκε η κατασκευή χιλιάδων ακόμη πουλόβερ αξίας πάνω από 850.000 ευρώ.

Το κύκλωμα παράλληλα, έχει απλώσει τα πλοκάμια του σε όλες τις κρίσιμες υπηρεσίες του Στρατού που εμπλέκονται με τις προμήθειες υλικού: έχει ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά στην αρμόδια Διεύθυνση Υλικού Πολέμου του ΓΕΣ, στο αρμόδιο τμήμα σύνταξης των τεχνικών προδιαγραφών (ΓΕΣ/ΔΥΠ), στο Χημείο του Στρατού, στη Διεύθυνση Προμηθειών της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ/ΔΠΜ), στη Διεύθυνση Υποστήριξης του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΥΠΟΣΤΗ), στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και στη διοίκηση μονάδων στις οποίες ανατίθεται η υλοποίηση των διαγωνισμών.

 Σχόλια